Irak Basbakani Kazimi, Bagdat Konferansi Kapsaminda Misir, Kuveyt Ve Iran Yetkilileriyle Bir Araya Geldi

Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi, baskent Bagdat'ta, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, Kuveyt Basbakani Sabah Halid es-Sabah ve Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile ayri ayri görüstü.

Irak hükümetinden yapilan yazili açiklamaya göre, Kazimi, "Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi" kapsaminda Sisi, Sabah ve Abdullahiyan ile ikili görüsmeler gerçeklestirdi.

Kazimi, Misir Cumhurbaskani Sisi ile görüsmesinde, Irak ile Misir'in yani sira diger bölge ve komsu ülkelerle ortak is birligini güçlendirmeyi ve iyi iliskiler kurmayi istedigini belirtti.

Sisi ise ortak is birligi, sürdürülebilir kalkinma ve iyi niyetin bölgenin güvenlik ve istikrarini güçlendirecegine ve Bagdat Konferansinin da ekonomik entegrasyon ve istikrari güçlendirme temelinde önemli bir adim olduguna inandigini kaydetti.

Kazimi, Kuveyt Basbakani Sabah ile görüsmesinde iliskilerin ve is birliginin güçlendirilmesi ve bölgenin güvenlik ile istikrarini pekistirecek ikili pozisyonlari destekleme konularini ele aldi.

Irak Basbakani, ülkesinin bölgesel ve uluslararasi çatismalarin nedenlerini ortadan kaldirmayi ve var olan sorunlari çözmeye yönelik ortak çabalara yön vermeyi istedigini vurguladi.

Sabah ise Irak'in bölgesel ve uluslararasi istikrari desteklemede oynadigi rolü övdü, Kuveyt'in ortak is birligini güçlendirmeyi istedigini ifade etti.

Basbakan Kazimi, Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan ile görüsmesinde de bölgesel meselelerin ve halklarin kalkinma ile istikrar taleplerinin karsilanmasinda ortak is birliginin ve çalismanin önemine degindi.

Abdullahiyan ise Iran'in, Irak'in egemenligi, toprak bütünlügü ve istikrarini desteklemeyi istedigini kaydetti.

Irak'ta 9 ülkenin katilimiyla gerçeklesen "Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi"nin kapanis bildirisinde, katilimcilar tarafindan Irak hükümetine destek ve bölgenin istikrari için dayanisma sözü verilmisti.

Kaynak: AA