Disisleri Bakani Çavusoglu, ABD'li Mevkidasi Blinken Ile Afganistan'daki Son Durumu Görüstü

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile telefonda Afganistan'daki son durumu görüstü.

Disisleri Bakanligindan yapilan bilgilendirmeye göre, Çavusoglu ve ABD'li mevkidasi Blinken bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Görüsmede, Afganistan'daki son gelismeler ele alindi.

Öte yandan Çavusoglu, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto ile de bir telefon görüsmesi yaparak, Afganistan'daki son durumu ele aldi.

- Afganistan'da Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken, Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA