Bu Tarlada Satilan Tüm Sebzeler Müsteriler Tarafindan Toplaniyor

Ankara’nin Ayas ilçesinde vatandaslar satin almak istedikleri domatesleri dalindan kendi elleriyle toplayarak satin aliyor.

Bu Tarlada Satilan Tüm Sebzeler Müsteriler Tarafindan Toplaniyor
Ankara’nin Ayas Ilçesinde vatandaslar satin alacaklari domatesleri kendi elleriyle toplamanin keyfini çikariyor. Dalindan kopardigi domatesin kokusunu hissederek alisveris yapan müsteriler, ilk kez böyle bir deneyim yasamanin mutlulugunu yasiyor. Türkiye’nin dört bir yanindan Ayas’a gelenler arasinda her yastan ziyaretçi, bulunuyor. Aralarinda daha önce hiç domates koparmamis olanlari ise saskinlarini gizleyemiyor. Dalindan, organik domates koparmanin mutlulugunu yasayan ziyaretçiler, bu anlarin keyfini çikariyor.

Tarladan toplanarak satin alinan organik sebzeler, yogun ilgi görüyor. Tarla sahibi Nefise Toprak, insanlarin sebze ve meyveleri daha yakindan tanimalarindan memnun oldugunu belirterek, önceleri satisin olmadigi ürünleri böyle bir uygulama ile degerlendirmeye karar verdiklerini anlatti.

Nefise Toprak, “Esimle böyle bir ise kalkistik. Herkes kendisi topladiginda daha mutlu oluyor. Bizde böyle satmaya karar verdik ürünlerimizi böyle degerlendiriyoruz. Herkes çok memnun bizde çok memnunuz bundan. Herkes kendisi topluyor insanlar biraz olsun tarlalari ögreniyor. Çocuklarina gösteriyorlar, sebzeleri ögretiyorlar çocuklarina. Böyle daha verimli oldu çokta memnunuz. Dört senedir falan böyle hizmet ediyoruz insanlara. Sonradan denedikçe böyle daha iyi olacagini tahmin ettik. Satis olmadi, böyle insanlar daha memnun oldu. Çok sasiriyor insanlar sebzeleri görünce” dedi.

Ayas’ta domates mevsiminin yeni basladigini ve menemen mevsimiyle birlikte ziyaretçilerin arttigini belirten Toprak, “Simdi menemenlikte artik bu ayin sonlarinda daha da hizlanacak. Ziyaretler de artiyor. Menemen için yüz kilo alan oluyor elli kilo alan oluyor. Ayas domatesi biraz daha ergin oluyor. Menemeni de güzel oluyor, yemesi de güzel oluyor. Faydalari da var. Kurutuyoruz, salça yapiyoruz geçimimizi bunlardan sagliyoruz. Bu bölge genellikle Ayas domatesinden sagliyor. Çocuklarimin hepsini okuttum, is sahibi oldular. Hayatimdan memnunum” dedi.



“Kendimiz toplayip alacagimizi duyunca bayram ettim”

Ayas gezisi sirasinda böyle bir uygulama ile karsilasan Berrin Akarsu; “Uzun zamandan sonra ilk kez topluyorum çok memnunum, iyi ki gelmisim. Ayas gezisi diye katildim ama böyle bir planim yoktu. Kendimiz toplayip alacagimizi duyunca bayram ettim. Çok uzun zaman oldu Ankara’da oturuyorum toplayamiyordum. Mis gibi çok güzel çok memnunum. Herkes degerini bilir doganin tabiatin agacin, çiçegin, böcegin kiymetini bilir insallah bundan sonra” seklinde konustu.

Kendisinde domates yetistiriciligiyle ugrastigini ifade eden Fatma Karabacak, “Ayas Ilica Köylüyüm. Bugün kendimiz domates topluyoruz. Çok emekli bir sey böyle göründügü gibi degil. Ben kendim fide yapiyorum yetistiriyorum. Kaç kere elden geçiyor. Her seyimiz yetisiyor memleketimizde. Ufak tefe kazaniyoruz tabii ki. Vatandaslar pahali diyorlar ama halk aliyor. Bir de dalindan onlari koparmasi, o zevki tadiyorlar kendileri tanimis oluyorlar. Sebzeleri tanimis oluyorlar küçücük çocuklar bile biliyor. Elmayi dalindan kopartmayi seviyor. Çok güzel bizim memleketimiz. Bizde toplayacagiz dalini kirar miyiz acaba diyorlar. Korka korka topluyor bizim halkimiz ama çok mutlu oluyorlar” diye konustu.

Babasiyla birlikte domates toplamaya gelen Nilay Sir, “Güzel bence kendi dalindan toplamak güzel bir his. Bugün buraya babamla geldim. Ilk önce topak çapalaniyor çapalandiktan sonra tohum ekiliyor ve kumun nemli olmasi gerekiyor sonrada üzeri örtülüyor. Daha önce bagimizda birkaç kere yetistirdim” ifadelerini kullandi.

Daha önce hiç domates toplamadigini dile getiren Merve Öztürk ise, “Çok güzel domatesler ben çok sevdim. Kendimiz topluyoruz çok dogal ve çok sevdim. Daha önce hiç toplamamistim. Bu ilk ve çok güzel oldu. Çok güzel çok mutlu oldum. Ablamla geldim onlarda çok mutlu oldular. Çok güzel bir duygu. Tamamen dogallar. Bence dogal toplamak en iyi karar” seklinde konustu.



“Tarlayi ilk defa görmüs oldum”

Daha önce hiç tarla görmedigini dile getiren Merve Öztürk sunlari söyledi:

“Gerçekten inanilmaz kokulari bile farkli pazardakilerden. Inanilmaz keyifli zaten. Ayrica tarlayi da ilk defa görmüs oldum. Normalde hep satin aliyoruz. Bu kalitede bulamiyoruz zaten. Keske kendim yetistirme imkanimda olsa çok mutlu olurum. Kesinlikle satin aldiklarimla fark var en basta kokusu çok farkli.”
Kaynak: İHA