Beyaz Saray Açiklamasi Tahliyelerin Devami Için Taliban Ile Çalismak Bir Gereklilik

Beyaz Saray, Taliban'a güvenmediklerini ancak Afganistan'dan tahliyelerin devam etmesi için Taliban ile çalismanin bir gereklilik oldugunu açikladi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda Afganistan'daki süreci degerlendirdi.

Dün Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda düzenlenen terör saldirisinin ardindan ABD'nin Taliban'a güvenmeyi sürdürüp sürdürmeyeceginin sorulmasi üzerine Psaki, "Taliban'a güvenmiyoruz ancak konu güven degil. Sahada bir gerçeklik var o da su ki Taliban Afganistan'in büyük bir bölümünü kontrol ediyor ve buna havalimaninin bulundugu alan da dahil. Bu nedenle de Amerikan vatandaslarini, Afgan ortaklarimizi ve Amerikan vize programlarina uygun kisileri çikarmak için Taliban ile koordinasyon bir gereklilik. Bu tercih edilmis bir iliski degil." cevabini verdi.

Psaki, Kabil'deki havalimanina yönelik yeni saldirilar olabilecegi istihbaratlarina iliskin, "Ortada mevcut bir tehdit var ve bu devam ediyor. Askerlerimiz halen tehlike altinda ancak hayatlari kurtarmak ve olabildigince çok insani tahliye etmek için çalisiyorlar." dedi.

ABD Baskani Joe Biden'in, Kabil'deki dünkü saldirinin faili DEAS/ Horasan teröristlerinin ölmesini mi yoksa yakalanarak adalet karsisina mi çikarilmasini istedigi sorusunu Psaki, "Biden'in dünkü konusmasinda açikça bu teröristlerin bu dünyada yasamasini istemedigini söyledigini düsünüyorum." seklinde yanitladi.

Psaki, 31 Agustos sonrasi Afganistan'da diplomatik varliklarini sürdürme planlari olmadigini da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA