Trouw Nutrition Türkiye'den Buzagilarin Saglikli Büyümesi Için Ipuçlari

Trouw Nutrition Türkiye CMR Ülke Müdürü Tanzer Kilcioglu: 'Sivi gidalarin hijyenik kosullarda 38 santigrat derece ile 42 santigrat derece sicaklikta verilmesi, soguk aylarda sivi gidalarin ilitilarak tüketiminin saglanmasi, vitamin ve mineral desteginin yani sira buzagi baslangiç yemlerinin de uygun miktarda verilmesi gerekiyor'.

Trouw Nutrition Türkiye CMR Ülke Müdürü ve B2F Satis Direktörü Tanzer Kilcioglu, sivi gidalarin hijyenik kosullarda 38 santigrat derece ile 42 santigrat derece sicaklikta verilmesi gerektigini belirterek, hayvanlarin ayni zamanda yeterli vitamin ve mineral ile desteklenmelerinin sart oldugunu vurguladi.

Trouw Nutrition Türkiye'den yapilan açiklamaya göre, çiftlik hayvanlarinin en hassasi olan buzagilarin saglikli ve dengeli beslenmesi, büyümeleri ve gelisimleri açisindan kritik önem tasiyor.

Buzagilarin saglikli büyümesi ve gelisimi için ilk 6 ay önemini korurken, dogumundan itibaren saglikli ve dengeli beslenen bir buzaginin, yetiskin bir sigir oldugu zaman süt ve döl verimliligi büyük oranda artiyor.

Ilk tohumlamasi 14 ya da 15. ay yerine 12 ya da 13. ayda, ilk buzagilamasi ise 23 ya da 24. ay yerine 21 ya da 22. ayda gerçeklesiyor. Hayat boyu süt verimi yüzde 30 ila yüzde 50 oraninda artiyor.

- "Kolostrum üç gün mutlaka devam etmeli"

Açiklamada görüslerine yer verilen Trouw Nutrition Türkiye CMR Ülke Müdürü ve B2F Satis Direktörü Tanzer Kilcioglu, buzagi beslenmesi ve gelisiminde vitamin-mineral destegi ve baslangiç yemlerinin oldukça önem tasidigini ifade ederek, saglikli gelisim için dikkat edilmesi gereken noktalari açikladi.

Agiz sütünün diger adiyla kolostrumun dogumla birlikte mümkünse 1 ya da 2 saat içerisinde 4 litre olarak verilmesi ve üç gün mutlaka devam edilmesi gerektigini vurgulayan Kilcioglu, sunlari kaydetti:

"Sivi gidalarin hijyenik kosullarda 38 santigrat derece ile 42 santigrat derece sicaklikta verilmesi, soguk aylarda sivi gidalarin ilitilarak tüketiminin saglanmasi, vitamin ve mineral desteginin yani sira buzagi baslangiç yemlerinin de uygun miktarda verilmesi gerekiyor. Buzagilara temiz ve taze su dördüncü günden itibaren verilmeli. Özellikle sicak havalarda sinirli miktarda sivi yemleme yapilan buzagilara mutlaka su verilmeli.

Sivi yemlerin yaninda su verilen hayvanlarda buzagi baslangiç yemleri tüketiminin daha fazla oldugunu ve hayvanlarin performansinin daha iyi oldugunu gözlemliyoruz. Baslangiç yemi verilmesine ilk haftadan itibaren mutlaka baslanmali. Buzagilar kalabalik ortamlarda da bulunmamali. Her buzagi için süt içtigi dönem boyunca en az 2,2 metrekare yer olmali. Buzaginin bakicisindan emzigine ve kovasina kadar her türlü temizlik ve hijyen olanaginin saglanmasi, ayni zamanda altliklarinin da temiz ve kuru olmasi gerekiyor."

Buzagilarin saglikli gelisiminde büyük rol oynayan buzagi baslangiç yemlerinin kaliteli ve lezzetli, çok fazla inceltilmemis, enerji ve protein bakimindan zengin olmasi gerektigini kaydeden Kilcioglu; "Buzagilara ilk haftadan 6. aya kadar verilen yemler; rumenin ve papillalarin gelisimini, mikrobiyal popülasyonun olusumunu ve canli agirlik artisini önemli ölçüde etkiler.” ifadesini kullandi.

Kilcioglu, dünyanin hayvan besleme uzmani Trouw Nutrition’in buzagi baslangiç yemi GoldenCalf'in, rumen gelisimini destekledigini ve bagisiklik sistemini güçlendirdigini belirtti.

Yeni nesil ürünün buzagilarin doku ve organ gelisimine de yardimci oldugunu aktaran Kilcioglu, "GoldenCalf, tüm bu katkilarinin yani sira buzagilarin performansini artiriyor ve üretkenligine destek oluyor. Canli agirliginda yüksek bir artis sagliyor ve bagirsak sagligini iyilestirerek besin madde emilimini artiriyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA