Orman Yangininda Yanan Agaçlarin Kökleri Filizlendi

Antalya’nin Manavgat ilçesinde 28 Temmuz tarihinde baslayan ve 10 günden fazla devam eden orman yangininda 75 hektar ormanlik alan yandi. Yanginin son gününde 15-20 dakika süren yagmur, yanan ormanlik alanlarin kisa sürede yeniden filizlenmesini sagladi.

Orman Yangininda Yanan Agaçlarin Kökleri Filizlendi
Manavgat’ta 28 Temmuz tarihinde baslayarak 10 günden fazla devam eden, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangininda 75 hektar ormanlik alan yanarken binlerce hayvan telef olmus, yüzlerce aile evinden barkindan olmustu. Yanginin son gününde 15-20 dakika süren ve Manavgat caddelerinde sel olusturan siddetli yagmur, yanan ormanlik alanlarin kisa sürede yeniden filizlenmesini, yanan ormanlarin küllerinden yeniden dogmasini sagladi. Yangindan etkilenen mahallelerden Karaöz Mahallesi’nde birçok bitki kisa sürede kendisini yenilemeye, filizlenip boy göstermeye basladi.



“20 DAKIKALIK YAGMUR YETTI”

Karaöz Mahalle sakinlerinden emekli Bekir Özer, “Yanginin son zamani 20 dakika bir yagmur yagdi. Yagmurdan sonra buralar bu hale geldi. Yeserir artik. Bu agacin kökü filizlenmeye basladi.

Bögürtlenler falan da yesermeye basladi.

Köy yandiktan sonra ortalik böyle yavas yavas filizleniyor. En son yagan 20 dakikalik yagmurdan sonra yesermeye basladi.

Yoksa filizlenmezdi. Ay sonra yagmurlar da baslayacak. O zaman doga tam olarak kendini yenileyecek” diye konustu.



“YANGIN SIRASINDA AFYONKARAHISAR’DAYDIK”

Karaöz Mahallesi’ne bu yil tasindiklarini belirten Hüseyin Ömür Tezer (7) ve Emirhan Tezer (10) kardesler, “Biz yangin sirasinda Afyon’daydik. Geldigimiz de agaçlar yanmisti. Kül olmustu her yer çok sasirmistik. 2 -3 gün sonra buralar yesermeye baslamisti. Yeni yeni agaçlar çikmaya basladi.

Biz de bunu görünce çok sevindik. Yakinda buralarin yemyesil olacagina inaniyoruz” seklinde konustu.

(Cemal Turan Kaya - Arif Kaplan /IHA)
Kaynak: İHA