Milli Saraylar Çocuk Dergisi Topkapi Sarayi Kapak Konusuyla Yayimlandi

Milli Saraylar Baskanligi, koruma ve gelecege aktarma sorumlulugundaki tarihi mekanlari ve eserleri tanitma faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Milli Saraylar Çocuk Dergisi yayimlandi. Çocuklarin tarihe karsi olan merak duygularini artirmak, arastirmaya tesvik etmek ve sehir-tarih algisini pekistirmek amaciyla hazirlanan Çocuk Dergisi, 7-12 yas araligini kapsiyor. Topkapi Sarayi kapak konusuyla yayimlanan Dergi, Milli Saraylar’a bagli hediyelik esya magazalarindan ve Dolmabahçe Sarayi Kitabevi’nden temin edilebiliyor.

Milli Saraylar Çocuk Dergisi Topkapi Sarayi Kapak Konusuyla Yayimlandi
Topkapi Sarayi’ni gezen çocuklarin sorularindan yola çikilarak hazirlanan Topkapi Sarayi kapak dosyasinda, geziye baslamadan önce yapilacaklar, Saray’in tarihi, adi, kapilari, bölümleri, teknik özellikleri, kutsal emanetler ve koleksiyonlar çocuklara uygun bir dille anlatiliyor. Birbirinden renkli ve hareketli çizimler, görseller ve fotograflarla desteklenen anlatimda, sarayi gezerken dikkat edilecekler de esprili ve samimi bir dille vurgulaniyor. Topkapi Sarayi gezisine dair notlarin yazilabilecegi ‘günlük’ bölümüne yer verilen dergide çocuklari bir sürpriz de bekliyor. Derginin orta sayfasinda, saray ressami Fausto Zonaro’nun, 1907 tarihli, A3 boyutunda Fatih Sultan Mehmed posteri yer aliyor.

Topkapi Sarayi Daire Baskani Ilhan Kocaman ile yapilan röportajin yer aldigi Milli Saraylar Çocuk Dergisi, cilt ve soba restorasyon atölyelerini tanitan bölümlerle, Topkapi Sarayi ile ilgili eglenceli bilmeceler ve bulmacalarla sona eriyor. Milli Saraylar Çocuk Dergisi Genel Yayin Yönetmeni Adnan Gayhan, arsiviyle, uzman ve arastirmaci kadrosuyla özgün yayinlar ortaya koyan Milli Saraylar’in, çocuk dergisiyle önemli bir yayina imza attigini söyledi.

7 - 12 yas araliginin, sorgulama dönemi oldugunu ifade eden Adnan Gayhan, bu yas grubundaki çocuklara tarih, kültür - sanat ve sehir algisini kazandirmayi amaçladiklarini belirtti.

Istanbul’la ve Osmanli ile özdeslesen Milli Saraylar’in, paha biçilmez kültür miraslari arasinda yer aldigini hatirlatan Gayhan, bu eserleri çocuklara yönelik yayinlarla tanitmaya devam ettireceklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA