Dogal Tas Sektöründe Marble Izmir Fuari Heyecani

Türkiye dogal tas ihracatinin can damari Marble Izmir Fuari kapilarini açti. Pandemi döneminde IZFAS tarafindan düzenlenen ilk fiziksel fuar olan Marble Izmir Fuari, 28 Agustos tarihine kadar Fuar Izmir’de sürecek. Açilis töreninde, sektörün 200 milyar dolar ihracat rakamina ulastigi, hedefin ise 5 yil içerisinde bu rakami 300 milyar dolara çikarmak oldugu vurgulandi.

Dogal Tas Sektöründe Marble Izmir Fuari Heyecani
Sektörün ihracat kapisi Marble Izmir Fuari, pandemi döneminde IZFAS tarafindan düzenlenen ilk fiziksel fuar olarak kapilarini açiyor. Renk ve desen çesitliligi ile dünya ticaretinin lideri olan Türk dogal tasinin, küresel alicilar ile bulustugu 26. Marble Izmir - Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari; alim heyeti ve ziyaretçi çalismalari, tasarim yarisma ve uygulamalari, uluslararasi ve bilimsel etkinlikleri ile sektör için yeni firsatlar saglamaya devam ediyor. Sektör temsilcileri 2 yil aradan sonra yeni anlasmalara imza atacak. Bu yil yurt disindan gelecek mimar, müteahhit ve proje yöneticilerinden olusan nitelikli ziyaretçi kitlesi ile dikkat çeken 26. Marble Izmir Fuari, sektörü ve fuari basariya tasiyacak. Fuar, Ticaret Bakanligi himayelerinde Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde IZFAS tarafindan düzenleniyor.

Genis katilimli fuar

Törende konusan Izmir Vali Yardimcisi Hulusi Dogan, “Çok sükür ki fuarda bir aradayiz. Kaynaklarimizi pazara aktaran da ileten de ihracatçilarimiz, üreticilerimizdir. Onlari bir araya getiren de bu güzel fuarlardir. Alin terini akil teriyle pazara iletmek ve en güzel sekilde deger katmak en güzel sonuçtur” derken, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu da, “Marble Izmir Fuari, Türkiye dogal tas ihracatinin da can damaridir. Marble Izmir’in ilk yilinda toplam dogal tas ihracatimiz 77 milyon dolardi. 25.’si düzenlenen fuarin da katkisi ile Türkiye’nin dogal tas ihracati 200 milyar dolara çikmistir. Üstelik son 10 yilda dogal tas ihracati, Türkiye ekonomisine yaklasik 20 milyar dolarlik katki saglamistir. 2021 yilinda bugüne kadar yaklasik 4.5 milyon ton ihracat yaptigimiz kayitlara geçmistir. Marble Izmir Fuari, sektörde sagladigi ekonomik kaldiraç etkisinin yaninda hem kentimiz hem de sektör açisindan bir etkilesim üssü olma mahiyetini kazanmistir. 25. Marble Izmir Fuari’nin rakamlarina baktigimizda bu nitelik açikça görülebilir. Yurt içinden ve 28 farkli ülkeden bin 77 katilimciya, yaklasik 15 bini farkli ülkelerden olmak üzere 80 bin ziyaretçiye, 732 alim heyetine, 10 binden fazla ikili görüsmeye ev sahipligi yapan bir organizasyon hem kentimiz hem ülkemiz açisindan çok net olarak bir etkilesim merkezidir” dedi.



Hedef, 300 milyar dolar ihracat

Kürsüye çikarak sektör hakkinda önemli açiklamalarda bulunan Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle ise “Yüzde 100 cari fazla veren bu sektörümüz gidecek yolu oldugunun bilincindeyiz. Bu yüzden bu organizasyonlarla su anda Türkiye’nin konjonktürel olarak tedarikte çok önemli bir merkez pozisyonu almasi ve bunu sürdürülebilir kilmasi ile birlikte baskanlarimizin koymus oldugu hedefleri, istedikleri, gönülden geçenleri gerçeklestirmek adina el birligi ile çalisacagiz. Zor bir dönemdi. Allah bir daha yasatmasin. Zor bir dönemi, ihracat ailesi olarak basari ile geçirdik. Ülkemizin morale ihtiyaci oldugu anda bu büyük ihracat ailesi, her ay sonu açikladigi basarili ihracat rakamlariyla ülkemizin yüz aki oldular. 200 milyar dolar ihracati hep istedik ve bunu temmuz ayi itibariyle gerçeklestirdik. Hedefimiz, 5 yil içinde 300 milyar dolar ihracati yakalamak. Bunu yakalayacagimiza yürekten inaniyoruz. Hükümetimiz, ihracat ailesine her asamada destek verdi. Ihracat için verilen hiçbir emek bosa gitmedi. Gurur duyuyoruz. Hedefimizi, hayalimizi, gönlümüzden geçenleri büyük ihracat ailemizle gerçeklestirecegiz” diye konustu.



“Yeni bir Maden Kanunu çalismasi içindeyiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Maden ve Petrol Isleri Genel Müdürü Cevat Genç de, “MAPEG olarak bu yönde istihdami düsünen ve bu yönde yatirim yapmak isteyen madenci arkadaslarimizin ruhsatlarini tanzim ederek, sonra da denetlemelerini, varsa hukuki ve mevzuat anlaminda eksikliklerini gidererek önlerini açma gibi bir görevimiz var. Sürdürülebilir madencilik ve madencilerimizin güvence istedigi bir ruhsatla yola devam etmelerini saglama ve önlerini açacak yeni bir Maden Kanunu çalismasi içindeyiz” ifadelerini kullandi.

“Ilk defa 200 milyar dolari siniri asildi”

Ticaret Bakanligi Ihracat Genel Müdürü Volkan Agar, “Pandemi etkisiyle tüm dünyada oldugu gibi ülkemiz ihracatinda da 2020’nin ikinci çeyreginde ciddi oradan gerileme yasanmis ancak ayni yilin 3. ve 4. çeyregi ile birlikte çok hizli bir toparlanma ve artis trendi baslamistir. 2020 yilinin son çeyreginde ise ihracatimiz 50 milyar dolar düzeyinde gerçeklesti. Pandemiden kaynakli olarak her ne kadar karamsar bir tablo çizilmis olsa da 2020 yilinda 169.7 milyar dolarlik ihracatla yili kapatmayi basardik. 2021 yilinda ise yilin ilk yarisini rekorlarla kapatmak suretiyle cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarina ulastik. Temmuz ayi ihracatimiz, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10.2 artisla 16.4 milyar dolar olarak gerçeklesti. 9 günlük Kurban Bayrami tatili dikkate alindiginda is günü bazinda ihracat tutari çok iyi bir performans ortaya koydu. Ocak-temmuz ihracatimiz, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 35 artisla 121.4 milyar dolara yükseldi. Son 12 aylik ihracatimiz da 201.5 milyar dolara yükselerek yeni bir cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmis olup ihracatimizda ilk defa 200 milyar dolari siniri da asildi. Ayni döneminde ihracatin ithalati karsilama orani, geçen yila göre 5.6 puan artisla yüzde 82.7’ye çikti. Bu sekilde ihracatimizda 2020 yilinin son çeyreginde baslayan bu büyüme trendi, 2021 yilinda da hiz kesmeden devam etti” sözlerine yer verdi.

“Ihracatta inanilmaz rekorlar kirdik”

Ege Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mevlüt Kaya, sunlari söyledi:

“Biz sektör olarak 16 STK bir araya gelip bir ilki baslattik. 83 milyonun sahip oldugu degerleri onurlu kiraci anlayisiyla ‘bu cevherleri nasil isleriz, bir sezaryen mantigiyla nasil katki saglariz’ dedik ama bu konuda sürdürülebilir madencilik mottomuiz var. Insan ve çevre konusunda her türlü tedbiri almayi siar edindik. Her sektörün yanlislari olur ama madencilik sektöründe bir yerde kaza olunca tüm madencilige mal ediliyor. Inanilmaz bir algi var. Italya’da bloklar ihracata gittiginde Italyanlar gurur duyarken biz maalesef bunu basaramadik. Bizden çok ülkeyi sevdigini iddia eden çevrecilerle degil ama çevrecilerimizle, tüm paydaslarimizla bir sorun varsa çözebiliriz. Söz veriyoruz asla sahadan sizi yaniltacak bir tek sorunu getirmeyecegiz. Keskelerimizi tüketerek getirecegiz. Almanya ve Japonya, devrimlerini nasil madenleri ile yaptiysa biz de o gün geç kaldik diye bugün durmak zorunda degiliz. Insani ve çevreyi önceleyen mantikla bunu basarabilecek irademiz var. Geldigimiz güzel bir yol var. Bu, sizlerin amasiz bizi dinlemenizle mümkün. Ihracatta inanilmaz rekorlar kirdik. Türkiye’nin 2022 ocak-temmuz ihracati, 2020 ocak-temmuz dönemine göre yüzde 48.3 artirdi. 3 milyon 294 milyon oldu. Bizim madenlerdeki stoklarimiza baktigimizda 22 milyar dolar olan dünyadaki dogal tas pazarindan 7 milyari almamiz gerekiyor. Aksilikler olmasa 15 milyar dolara da çikabilirdik.”

“2 yildir Marble Izmir Fuari için çalisiyoruz”

IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici da sunlari söyledi:

“Bugün 2 yil aradan sonra fuarimizin kapilarini açiyoruz. Sektörün ilk ihracat kapisi olan Marble Izmir Fuari, ülkemizin en önemli gurur kaynaklarindan biri. Marble Izmir Fuari ilk düzenlendiginde 77 milyon dolar olan ihracat rakami, bugün 2 milyar dolari asiyor. Türkiye ihracatina 26 yilda 20 milyar dolar üzerinde katki saglayan tüm sektörümüzü selamliyorum. Türkiye; renklerin, farkli desenlerin yenilendigi bir cografya. IZFAS olarak bu gücümüzü dünyaya tasimak için 2 yildir Marble Izmir Fuari için çalisiyoruz.”

Ihracat rakamlarinda yilin son çeyregine fuar katkisi

Düzenlendigi tarihten bugüne dek Türkiye dogal tas ihracatina büyük katkilar sunan fuar, alim heyeti ve ziyaretçi çalismalariyla sektör için yeni ticaret kapilari açmaya devam ediyor. Her yil Marble Izmir Fuari kapsaminda düzenlenen Alim Heyeti Programi’na Ege Maden Ihracatçilari Birligi (EMIB) ve Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi (IMIB) getirdikleri ülkelerle destek veriyor. Birlikler tarafindan organize edilen Alim Heyeti Programi’nda getirilen ülkeler arasinda sirasiyla Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Italya, Umman, Amerika Birlesik Devletleri ve Rusya yer aliyor. IZFAS tarafindan organize edilen Alim Heyeti Programi kapsaminda ise Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Filistin, Gürcistan, Hollanda, Iran, Israil, Katar, Kuveyt, Kosova, Libya, Lübnan, Misir, Polonya, Romanya, Ürdün ve Yunanistan’dan katilim gerçeklesiyor. Yilin son çeyregine girerken 2021 yili ihracat rakamlari, fuar ve sektör birligi ile güçlenecek.

Kongreye rekor katilim

Fuar, ticaretin yani sira bilimsel kongre ve etkinlikleri, sanal gerçeklik deneyimleri, kültürel ve teknik gezileri, tasarim yarismasi ve daha pek çok organizasyonu ile dikkat çekiyor. 2 yilda bir düzenlenen Uluslararasi Tas Kongresi, 24 Agustos Sali günü Mimarlik Merkezi’nde kapilarini açti. Geçtigimiz yillarda bilimsel agirlikli oturumlarla gerçeklesen kongre, bu yil farkli disiplinlerin yer almasi ile çesitleniyor. Almanya, Amerika Birlesik Devletleri, Italya, Macaristan, Portekiz ve Türkiye’den konusmacilarin yer aldigi kongreye; bilim insanlarinin yani sira mimar, tas üreticisi, uygulamaci ve kullanicilar da katilim gösteriyor. 12 oturum, 5 panel, 81 konusmaci ve 29 moderatörden olusan kongreye 300’ü askin kayit gerçeklesti. Bilim insanlari ile dogal tas sektörünün tüm temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan kongrede, Türk dogal tasinin islenme sürecine iliskin son teknolojiler degerlendirilecek. Kongre sürecinde 3D, VR deneyimler ve sanal gerçeklik sunumlarinin gezilerle desteklenmesi ile katilimcilara binlerce yillik teknikler, mimari uygulamalar ve günümüz üretim ortamlari tanitilacak.

Kitalararasi çagriya yanit var

Dogal tasa küresel marka degeri katmayi hedefleyen Dünya Tas Zirvesi (WSS), 26 Agustos tarihinde kitalararasi çagrisina yanit bulacak. “Uluslararasi Dogal Tas Sektörünün Bugünü ve Gelecegi” adi altinda gerçeklesecek zirveye; Amerika Birlesik Devletleri, Belçika, Iran, Ispanya, Italya, Kosova, Polonya, Rusya, Tunus, Türkiye ve Yunanistan’dan katilim olacak. Ülkelerin tas birliklerinden temsilciler, Türkiye’nin tüm dünyaya dogal tas üssü olmasi gerektigini ele alacak.

Sektör genç tasarimcilar kazaniyor

Fuar etkinlikleri kapsaminda Degisik Dogal Tas Tasarim Yarismasi bu yil üçüncü kez gerçeklesiyor. Geçtigimiz yil ön elemesi yapilan yarismada, 16 yarismacinin 17 ürünü hayata geçirildi. Ürünlerin üretimi, Türk dogal tas sektörüne yön veren ve fuar katilimcisi olan firmalar tarafindan gerçeklestirildi.

Yarismanin finali, fuar açilis günü olan 25 Agustos Çarsamba günü yapilacak. Platform sonucunda genç ve ilginç fikirler, dogal tasa yönelik proje ve tasarimlarini, sektörle isbirligi yaparak Marble Izmir Fuari sirasinda Fuar Izmir’de sergileme olanagi elde ediyor.

Güvenli hizmet belgesi aldi

Degisen ve gelisen dünya kosularina alternatif çözüm önerileri sunan IZFAS, geçtigimiz mart ayinda TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk kurumlardan biri oldu. 2020 yilinda düzenlenemeyen Türkiye’nin en büyük ihtisas fuari 26. Marble Izmir, pandemi döneminde IZFAS tarafindan Fuar Izmir’de düzenlenen ilk fiziksel fuar olarak kapilarini açiyor. Fuar, pandemi kosullari gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsami ile düzenleniyor. Ziyaretçi girisleri dört gün boyunca maskeli, HES kodu alinarak ve alan yogunluguna göre kontrollü olarak saglanacak. Fuar, Dünya Saglik Örgütü, Saglik Bakanligi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) kurallari dogrultusunda yapiliyor.
Kaynak: İHA