Baskan Demircan'dan Sendikalara Toplu Sözlesme Tepkisi

Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan, geçtigimiz Pazartesi günü sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözlesme görüsmelerinde masada bulunan yetkili sendikalara tepki göstererek, “Sendikalarinin kirmizi çizgilerinden bahseden genel baskanlar, maalesef ki umut ekip hüsran biçtirdiler” dedi.

Baskan Demircan'dan Sendikalara Toplu Sözlesme Tepkisi
Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan, 4 milyona yakin kamu görevlisi ve 2 milyona yakin memur emeklisini dogrudan ilgilendiren ve geçtigimiz Pazartesi günü sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözlesme Görüsmeleri hakkinda bir açiklama yapti.

“Keske toplu sözlesme masasina güç birligi yaparak katilmasalardi”

Baskan Togan Demircan, 6. Dönem Toplu Sözlesme Görüsmelerinin ‘fiyasko’ ile sonuçlandigini belirterek, “Toplu sözlesme görüsmelerinin baslangiç günlerinde iri cümleler ile sendikalarinin kirmizi çizgilerinden bahseden genel baskanlar, maalesef ki umut ekip hüsran biçtirdiler. Masayi dilek, temenni masasina çevirdiler. Keske toplu sözlesme masasina güç birligi yaparak katilmasalardi.

Basta seyyanen zam olmak üzere, vergi dilimi indirimi, 3600 ek gösterge, enflasyondaki reel oranin üzerinde zam orani, farkli statülerde istihdam edilen arkadaslarimizin kadro beklentileri, ek ödemenin maaslarla birlestirilmesi gibi onlarca beklenti karsilik bulmadi. Fakat milli parklara ücretsiz giris hakki verildi.

Yillardir ayni maddeler revize edilerek kamu çalisanlarinin önüne kazanim olarak sunuldu. Görevi basinda vefat eden saglik çalisanlari ve onlarin bizlere biraktiklari emanetlerine dair tek bir kazanim elde edilemedi. Sosyal tesis sayisinin artirimi, çocuk, aile, giyecek yardimlari günümüz kosullarina uyarlanmadi. Bugün 4/d statüsündeki arkadaslarimiza tayin hakki verilmisken süresiz sözlesmeli, 3+1 vb. istihdam modellerindeki arkadaslarimizin toplu sözlesme masasinda büyük umutla bekledikleri haklar bir baska bahara kaldi” dedi.



Demircan’dan sendikalara tepki

Metropol kentlerde devlet memurlarinin hayatlarini idame ettirmelerinin her geçen gün daha da zorlastigini ifade eden Togan Demircan, “Bunu duymayan, görmeyen, anlamayan ama ismi sendika olan siyasallasmis yapilarla ancak bu kadar diyoruz. Kamu çalisanlarini toplu sözlesme masasinda temsil eden sendika baskanlarinin hemsire bir arkadasimizin aldigi maastan haberdar olmamalarini ise kamu emekçilerinin takdirine sunuyorum. Yukarida altinci dönem toplu sözlesme beklentilerinin ana maddelerinin tamami görüsülmeden, karara baglanmadan her toplu sözlesme döneminde bir sonraki döneme birakilan kamu emekçilerinin gerçek sorunlari çözülmüs, tek eksik toplu sözlesme primi adi altinda sendika olarak basindan beri karsi çiktigimiz primin 135 liradan 400 liraya olmasi kalmis gibi ve bu da yetmezmis gibi baraj uygulamasiyla antidemokratik bir sekilde sanki bu düzenlemeden sadece kendi üyeleri istifade edecekmis gibi bir algi olusturmalarini kabul etmiyoruz. Hükümetin seyyanen zam talebine karsilik toplu sözlesme primi artirimina gitmesi ve bu talebin kabul görmesi masanin samimiyetsizligini gözler önüne sermektedir” diye konustu.



“Iptali için gerekli girisimde bulunacagiz”

Demircan son olarak, toplu sözlesme masasinin adaletin tesis edildigi, kamu çalisanlarinin ve diger muhataplarinin hakli beklentilerinin görüsülüp karara baglandigi bir masa olmaktan çiktigini kaydederek, sözlerini söyle tamamladi: “Yetkili sendika ile ortak hareket eden diger sendikanin ilk ve son talebi olan 400 liranin imza edilmesi ile son bulmustur. Bu maddenin iptali için gerekli girisimde bulunacagiz. Ayrica buradan baraj uygulamasini destekledigini ifade eden sendika baskanlarina da teessüflerimizi sunuyoruz.”
Kaynak: İHA