Afganistan'dan Son 24 Saatte 19 Bin Kisi Tahliye Edildi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Afganistan’da tahliye operasyonlarinin hiz kesmeden devam ettigini ve 31 Agustos tarihine kadar insanlari tahliye etmeye devam edeceklerini belirterek, son 24 saatte 19 bin kisinin Afganistan’dan tahliye edildigini duyurdu.

Afganistan'dan Son 24 Saatte 19 Bin Kisi Tahliye Edildi
Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan Kabil Havalimani’ndan tahliyeler devam ediyor. ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ve ABD’li Tümgeneral William Taylor Afganistan’daki son gelismelere iliskin ortak basin toplantisi düzenledi.

Taylor yaptigi açiklamada, Tahliye operasyonlarinin baslangicindan bu yana yaklasik 88 bin kisinin Afganistan’dan güvenli bir sekilde tahliye edildigini ve dün her 39 dakikada bir Kabil Havaalani’ndan bir uçagin kalkarak, toplamda 90 uçagin Afganistan’dan ayartildigini kaydetti.

Konusmasinda, 37’si C-17 tipi, 5’i ise C-130 tipi nakliye uçagi olmak üzere toplamda 42 ABD askeri uçaginin 11 bin 200 ABD personelini bildiren Taylor, buna ek olarak 48 müttefik ortagin 7 bin 800 ABD personelini Afganistan’dan çikarmasi ile dünden itibaren toplamda 19 bin personelin tahliye edildigini duyurdu. Devam eden tahliyelere yönelik çabalari "ekip çalismasi ve odaklanmanin muazzam bir göstergesi" olarak nitelendiren Taylor, su anda havaalaninda tahliye için bekleyen 10 binden fazla kisinin oldugunu ifade etti.

Ayrica, son 24 saatte Washington Dulles Uluslararasi Havaalani’na inis yapan ve Afgan mültecileri tasiyan 5 uçakta yer alan bin 200 kisinin biyometrik inceleme ve taramadan geçtigini aktaran Tümgeneral Taylor, "Bir günde olabildigince çok insani tahliye etmek için elimizden gelenin en iyisini yapiyoruz. Sonuna kadar tahliyeye devam edecegiz" ifadelerini kaydetti.

ABD’nin tahliye operasyonlari sona erdiginde birliklerin havaalanindan ayrilacagini ve artik durumun ABD’nin sorumlulugunda olmayacagini bildiren Taylor, "Uluslararasi toplumla birlikte, Taliban kendi basina idare etmek zorunda kalacagini düsünüyorum" dedi.



"Gerekirse, ihtiyaç duyulan nüfusu sonuna kadar tahliye etmeye devam edecegiz"

Sözcü Kirby ise yaptigi açiklamada, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesindeki son tarih olan 31 Agustos yaklasirken, tahliye operasyonlarina iliskin ABD’nin planlarina degindi. Tahliye edilecek kisilerin sonuna kadar ülkeden çikarilmasi için çalisacaklarini belirten Kirby, "Gerekirse ve ihtiyacimiz olursa, ihtiyaç duyulan nüfusu sonuna kadar tahliye etmeye devam edecegiz. Tahliye edebilecegimiz biri iseniz, sonuna kadar sizi tahliye etmeye devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

ABD, son güne kadar tüm kabiliyetini korumaya çalisacak

Son birkaç gün içinde ABD’nin, havaalaninda mümkün oldugunca en fazla kabiliyeti korumaya çalisacagini ve ABD askeri varliklarini disari çikarmak için öncelikleri degistirmeye baslayacagini belirten Kirby, "Ayrilmak için askeri kabiliyete ve askeri kaynaklara öncelik vermeye baslayacagiz. Bu, tahliye edilecek biriyseniz ve ülkeden ayrilmaniz gerekiyorsa, sizi disari çikarmaya çalismayacagimiz anlamina gelmez. Fakat, askeri ayak izinin ayrilmasina öncelik vermek için bu son birkaç gün içinde bir miktar kapasite ayirmamiz gerekecek, çünkü isimizin amaçladigini yapmak için onu mümkün oldugunca uzun süre orada tutabilmek istiyoruz" dedi.



"Hayatlar her zaman öncelik olacaktir"

Sözcü Kirby açiklamasinda, tahliye süreci boyunca insan hayatinin her zaman öncelikli olacagina dikkat çekti. ABD’nin, 31 Agustos geri çekilme tarihine yetismek için acele ettigini belirten Kirby, insan hayatinin her zaman herhangi bir askeri teçhizattan veya agir silahtan öncelikli olacaginin altini çizdi. Kirby, "Hayatlar her zaman öncelikli olacak. Sona yaklastikça, ayrilirken muhtemelen yanimiza alacagimiz bazi ekipman ve sistemler olacak. Fakat, tüm bu süreç boyunca hayatlar her zaman en büyük öncelik olacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA