ABD'li 2 Kongre Üyesinden Tahliye Sürecinin Sürdügü Afganistan'a Sürpriz Ziyaret

ABD Temsilciler Meclisi üyesi iki vekil, tahliye sürecinin sürdügü Afganistan'in baskenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçeklestirdi.



Temsilciler Meclisinde Massachusetts eyaletini temsil eden Demokrat Seth Moulton ve Michigan'i temsil eden Peter Meijer'in, sali günü tahliye sürecini izlemek için Kabil'e gittigi ortaya çikti.

Güvenlik gerekçesiyle Kabil'den ayrilana kadar herhangi bir bilgi paylasmayan vekiller, ziyaretlerinin ardindan ortak yazili açiklama yapti.

Açiklamada, "Emekli askerler olarak, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimanindaki durumu fazlasiyla dikkate aliyoruz. ABD'nin vatandaslarina ve sadik müttefiklerine karsi ahlaki sorumlulugu vardir ve bu sorumlulugu yerine getirmeliyiz. Birçok eski asker gibi biz de geçen haftayi olabildigince çok insani ülkeden çikarmak için uykusuz geçirdik." ifadeleri kullanildi.

Kabin ekibi için ayirilan koltuklarla seyahat edildigi böylece baska insanlarin koltuk haklarinin elinden alinmadigi belirtilen açiklamada, "Biz bu seyahati birçok eski asker gibi Baskan Biden'i Afganistan'dan çikis için 31 Agustos tarihini uzatmaya itmek için yaptik. Sahadaki komutanlar ile görüstükten ve durumu gördükten sonra tahliyeleri çok geç baslattigimizi gördük. Ne yaparsak yapalim 11 Eylül'e kadar bile herkesi disari çikaramayiz." degerlendirmesinde bulunuldu.

- Temsilciler Meclisi Baskani Pelosi'den ziyarete tepki geldi

Öte yandan söz konusu ziyaretin normal prosedürlerin disinda yapilmasi hem Kongre hem de Savunma ve Disisleri Bakanligi kanadinda tepki çekti.

Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, yaptigi yazili açiklamada, su ifadeleri kullandi:

"Durumun aciliyeti dikkate alindiginda bazi Kongre üyelerinin, Afganistan'a seyahat etme istegi anlasilabilirdir ve sahadaki kisilerin hayatina verdigimiz önceligin bir göstergesidir. Ancak, bu açiklamayi Disisleri ve Savunma Bakanliklarinin, bu tehlikeli zamanda Kongre üyelerinin bölgeye seyahat etmemesi uyarisini animsatmak için yapiyorum."

Kaynak: AA