Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'Üncü Yili Çesitli Etkinliklerle Kutlanacak

Zaferin kazanildigi Polatli ve Haymana'da, Ankara Kent Konseyi'nin düzenleyecegi kutlama programi 13 Eylül'e kadar sürecek.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yili, zaferin kazanildigi Polatli ve Haymana'da çesitli etkinliklere kutlanacak.

Ankara Kent Konseyi Baskani Halil Ibrahim Yilmaz, yaptigi yazili açiklamada, tüm dünyaya bagimsizlik mücadelesi örnegi olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin yil dönümünü 100'üncü yilina yakisir sekilde kutlayacaklarini belirtti.

Sakarya Meydan Savasi'nin, 19 Mayis 1919'da Samsun'dan yakilan özgürlük ve bagimsizlik mesalesinin Anadolu'yu aydinlattigi yer oldugunu ifade eden Yilmaz, "Ankara Kent Konseyi olarak, Türk ulusunun 'Melhame-i Kübra'si olan Sakarya Zaferi'nin 100'üncü yilini, 6 milyon Ankarali 85 milyon Türk halkinin ayni anda çarpan yürekleri ile kutlamak adina hazirliklarimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.

- Polatli ve Haymana'daki kutlama programlari 13 Eylül'e kadar sürecek

Açiklamaya göre, Ankara Kent Konseyince düzenlenecek programla zaferin 100'üncü yili, Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanildigi Polatli'da konser, festival, fuar ve spor müsabakalari ile kutlanacak.

Etkinlikler kapsaminda, Sakarya Muharebesi'nde düsmana ilk kursunun atildigi 24 Agustos'ta Polatli'da kutlama programi düzenlenecek. Cumhuriyet Meydani'ndaki etkinlikte, Güzel Sanatlar Genel Müdürlügünün Zafer Yolu Konseri ile Inebolu ve Izmir Istiklal bayraginin teslim töreni gerçeklestirilecek.

26-29 Agustos'ta Sakarya Zaferi anisina, Duatepe 100. Yil Maratonu ve Bisiklet Yarisi, 2-5 Eylül'de Masterlar Sakarya Zaferi Futbol Turnuvasi, 3-5 Eylül'de Av ve Doga Festivali yapilacak.

Ayrica Polatli'da 4-5 Eylül'de Dirilis Yolu Yürüyüsü, 9-11 Eylül'de Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumu, 10 Eylül'de Sanat Festivali, 10-13 Eylül'de Kültür ve Ticaret Fuari gerçeklestirilecek.

11 Eylül'de Sakarya Meydan Muharebesi Fotograf Sergisi'nin, 6-13 Eylül'de de halk konserlerinin düzenlenecegi etkinlikler çerçevesinde Devlet Halk Danslari ile Türk Dünyasi Toplulugu gösterileri izleyicilerle bulusacak.

- Haymana'daki kutlamalar Kiraç konseri ile sona erecek

Haymana'daki kutluma programi ise 23 Agustos'ta Anitkabir ile Haymana'daki Binbasi Hüseyin Avni Alparslan Sehitliginin ziyaretiyle baslayacak.

Daha sonra Mangaldagi'daki Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parki'na fidan dikimi ile devam edecek olan etkinlikler, aksam da mesaleli yürüyüs, isik gösterisi, sela okunmasi, saygi atisi, Kur'an-i Kerim tilaveti ve Dr. Selim Erdogan'in "Mangaldagi Muharebeleri" anlatimiyla sürecek.

6 Eylül'de Kizilay Metro Sanat Galesi'nde "Sakarya Zaferi ve Haymana" konulu fotograf sergisinin açilisi ile Ankara Ticaret Odasi'nda "Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi" isimli belgeselin galasi yapilacak.

10 Eylül'de Haymana'daki tüm camilerde sehitler için mevlid okunacak, 11-12 Eylül'de ise "Kurtulusa Giden Son Kale: Haymana" konulu resim, siir ve kompozisyon yarismasinin sergi açilisi ve ödül töreni ile Uluslararasi Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumu yapilacak.

12 Eylül'de Çocuk Senligi ve yöresel sanatçilarin konseri ile sürecek etkinlikler, 13 Eylül'de TSK Armoni Mizikasi konseri, Binbasi Hüseyin Avni Alparslan Anit Mezar ve Sehitligi ile Sakarya Meydan Muharebesi Müzesi'nin açilislari ve sanatçi Kiraç'in konseri ile sona erecek.
Kaynak: AA