Iller Idaresi Genel Müdürü Kirbiyik, Van'da Sinir Güvenligiyle Ilgili Konustu Açiklamasi

'2020'de toplamda 4 bin 282 göçmen kaçakligi organizatörü yakalandi. 2021'de 4 bin 361 göçmen kaçakçisi yakalandi. Geçen yila oranla büyük artis var. Bu da bu mücadelenin ne kadar büyük bir gayretle yapildigini gösteriyor' 'Sinirda 2020'de toplam 505 bin 375 düzensiz göçmen ülkemize yasa disi yollarla girmeye çalisirken engellendi. Bu rakam 2021'de 280 bin 374 olarak karsimiza çikiyor. Her iki yilda da ülkemize yasadisi yollardan girmek isteyenlerin büyük oranda engellendigi ve girislerine izin verilmedigi çok net bir sekilde ortada'

Iller Idaresi Genel Müdürü Kirbiyik, Van'da Sinir Güvenligiyle Ilgili Konustu Açiklamasi
Iller Idaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Türkiye-Iran sinirinda yasa disi geçislerin engellenmesi için güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çikarildigini belirterek, geçen yil 505 bin 375, bu yil da su ana kadar 280 bin 374 düzensiz göçmenin ülkeye giris yapmaya çalisirken engellendigi bilgisini verdi.

Kirbiyik, Jandarma TEM Daire Baskani Tuggeneral Yavuz Özfidan ile Türkiye-Iran sinirinda insa edilen güvenlik duvari ve hendek çalismalari ile Il Göç Idaresinin faaliyetlerini incelemek amaciyla Van'a geldi. Ipekyolu ilçesindeki bir otelde gazetecilere açiklamalarda bulunan Kirbiyik, ülkenin kara ve deniz sinirlarinda güvenlik güçlerinin, ülke içinde de Il Göç Idaresi'nin etkin faaliyetler yürüttügünü söyledi. Sinir güvenliginin tesisi anlaminda fiziki ve teknolojik sistemleri devreye aldiklarini anlatan Kirbiyik, "Fiziki sistemlerde en önemli kalem güvenlik duvari. Hemen arkasinda güvenlik yollari var. Yine aydinlatma sistemleri ve tel çit mevcut. Insanli gözetmeleri kuleleri de bulunuyor. Teknolojik sistemler kisminda ise kamera sistemleri, insansiz gözetleme kuleleri, haberlesme, alarm, ikaz ve ihbar sistemleri, gece görüs sistemleri, zirhli devriye araçlari, hava araçlari termal gözetleme sistemleri ana basliklar olarak karsimiza çikiyor." dedi.

- "Sinirda beton duvar çalismalari devam ediyor"

Iran sinirinda yürütülen çalismalara çok önem verdiklerini belirten Kirbiyik halihazirla planlanan 242 kilometre güvenlik duvarinin bulundugunu, bunun 156,5 kilometrelik kisminin tamamlandigini aktardi. Sinirdaki dört ilden Igdir'da 54 kilometre sinirin tamaminda duvar imalatinin tamamlandigini, güvenlik duvari olmayan kismin kalmadigini kaydeden Kirbiyik, su bilgileri verdi:

"Agri'da 84 kilometrelik sinirimiz var. 82 kilometresinde güvenlik duvari imalati tamamlandi. Bu yildan itibaren agirlik verdigimiz ilimiz Van. 64 kilometrelik bir çalisma baslattik. Su an üç etap halinde çalismalar hizli bir sekilde yürütülmekte. Bir yandan mayin temizleme faaliyeti, bir yandan beton bloklarin üretimi devam ediyor. Bir yandan da sinirda beton bloklarin montaj faaliyeti sürüyor. Kalan kismalarla ilgili olarak Sayin Cumhurbaskani'mizin talimatlari dogrultusunda hizli bir çalisma yürütüyoruz. Hakkari ilimizde dogal engeller var. Risk gördügümüz 40 kilometrelik bir alanda duvar yapilmasi planlandi. Burada da 16 kilometrelik kisim tamamlandi."

- "Tedbirler en üst seviyeye çikarildi"

Iran sinirinda 13 Temmuz'dan bu yana önlemleri en üst düzeye çikardiklarini vurgulayan Kirbiyik, duvar bulunmayan alanlarda kanal, hendek kazilmasi ve tel çit çekilmesi gibi geçici tedbirlerin alindigini, sinir ardindaki bölgelerde ana arterler ve kirsal alanlarda devriye ve yol kontrol faaliyetlerinin yogunlastirildigini anlatti. IHA'lar basta olmak üzere havada kesif ve gözetleme faaliyetlerinin de yapildiginin altini çizen Kirbiyik, söyle konustu:

"Bölgedeki kolluk kuvvetlerinin sayisi da artirildi. Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan Van iline 35 timden olusan yaklasik 750 özel harekat polisi görevlendirildi. Bunlar göreve basladi. Mevcut güvenlik korucularimiz da destek veriyor. Bu destegi arttirmak için 500 yeni güvenlik korucu alim karari alindi. Sahil Güvenligi Van Gölü'nde konuslandirdik. Insan kaçakçiligi konusunda geçmis yillarda yasadigimiz aci tecrübeler gösterdi ki Van Gölü bu anlamda kontrolü son derece önem tasiyor. Bu kapsamda düzensiz göçe karsi Agri, Hakkari, Van illerinde 1024 özel harekat polisi görev aliyor. Jandarma Genel Komutanligi ekipleri Van ilimizin 85 noktasinda düzenli olarak her gün kontrol faaliyeti yürütmekte. Yine Igdir, Hakkari ve Agri illerinde 56 noktada 1335 jandarma personeli benzer faaliyetleri araliksiz bir sekilde sürdürmekte."

- "Bu yil 280 bin 374 düzensiz göçmen engellendi"

Ülkeye yasa disi yollarla girmeye çalisirken engellenen düzensiz göçmen ve yakalanan organizatörlerin sayisini paylasan Kirbiyik, sunlari kaydetti:

"2020'de toplamda 4 bin 282 göçmen kaçakligi organizatörü yakalandi. 2021'de 4 bin 361 göçmen kaçakçisi yakalandi. Geçen yila oranla büyük artis var. Bu da bu mücadelenin ne kadar büyük bir gayretle yapildigini gösteriyor. 2020'de göçmen kaçakliginda kullanilan 1167 araca el konuldu. 2021'de ise 924 araca el konuldu. Sinirda 2020'de toplam 505 bin 375 düzensiz göçmen ülkemize yasa disi yollarla girmeye çalisirken engellendi. Bu rakam 2021'de 280 bin 374 olarak karsimiza çikiyor. Her iki yilda da ülkemize yasadisi yollardan girmek isteyenlerin büyük oranda engellendigi ve girislerine izin verilmedigi çok net bir sekilde ortada."

Sinirda yürütülen çalismalarla ilgili sunumlarin yapildigi programa, Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Yüksel Yigit, Il Emniyet Müdürü Atanur Aydin, Il Göç Idaresi Müdürü Cuma Omurca ve Ankara'dan gelen yöneticiler katildi.
Kaynak: AA