Yapilandirma Kapsaminda KDV Artiriminda Bulunanlarin Özel Esaslar Karsisindaki Durumu Netlestirildi

Haklarinda sahte, yaniltici belge kullanma, beyanname vermeme, adresinde bulunamama, defter ve belge ibraz etmeme gibi olumsuz tespitler bulunan ve bu nedenle 'özel esaslar'a tabi olan mükelleflerden, yapilandirma kapsaminda KDV artirimi yapan ve tamamini ödeyenler bu kapsamdan çikarilacak.

Yapilandirma Kanunu kapsaminda KDV artiriminda bulunanlarin "özel esaslar" karsisindaki durumu yeniden düzenlenerek netlestirildi.

Hazine ve Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan hazirlanan "Katma Deger Vergisi Genel Uygulama Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Tebligle 7326 Sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun kapsaminda KDV artiriminda bulunanlarin "özel esaslar" karsisindaki durumu düzenlendi. Buna göre, Aralik 2020 ve öncesi vergilendirme dönemlerine iliskin haklarinda bu teblig kapsaminda, sahte belge veya muhteviyati itibariyla yaniltici belge kullanma, beyanname vermeme, adresinde bulunamama, defter ve belge ibraz etmeme olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yillarinda faaliyette bulunduklari dönemlerin tamamina iliskin olarak, 7326 sayili Kanun'un ilgili maddesi kapsaminda KDV artiriminda bulunanlar, artirim tutarlarinin tamamini ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamindan çikarilacak.

Ayrica, taksit uygulamasindan faydalanan mükelleflerin hesaplanan tutarlarin tamami ile bir taksite ait tutarin yüzde 10’u kadar banka teminat mektubu (herhangi bir kisitlayici sart tasimamasi gerekiyor), devlet tahvili veya hazine bonosu cinsinden teminat göstermeleri halinde taksitlerin tamaminin ödenmesi beklenmeksizin genel esaslara dönüsleri saglanacak. Bu sekilde teminat gösteren mükelleflerin söz konusu kanunun verdigi haktan daha fazla taksiti aksatmalari halinde, ödenmemis taksitler muaccel hale gelecek ve kalan borcun tamami teminatin paraya dönüstürülmesi yoluyla tahsil edilecek.

- 2016 ve 2017'de artirimdan yararlananlarin durumu

7143 sayili Kanun kapsaminda 2016 ve 2017 yillari için artirimdan yararlanmis olanlarin genel esaslara dönüsünde, yararlanma kosullarinin ihlal edilmemis olmasi kosuluyla bu yillar için yeniden artirimda bulunulmasi sarti aranmayacak.

2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yillarinda faaliyette bulunduklari dönemlerin tamamina iliskin 7326 sayili Kanun'un ilgili maddesi dogrultusunda KDV artiriminda bulunarak özel esaslar kapsamindan çikarilan mükellefler, artirimda bulunulan yillar için belirlenen olumsuzluklar kapsaminda tekrar özel esaslara alinmayacak.

Özel esaslar kapsaminda olmadigi halde KDV artiriminda bulunmus mükellefler, artirimda bulunduklari yillarda alim yaptiklari mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapilacak tespitler dolayisiyla özel esaslar kapsaminda degerlendirilmeyecek.
Kaynak: AA