Taliban'in Sözcülerinden Sahin Açiklamasi 'Çin, Afganistan'in Yeniden Insasinda Büyük Rol Oynayabilir'

Taliban'in sözcülerinden Süheyl Sahin, Çin'in Afganistan'in yeniden insasinda büyük rol oynayabilecegini söyledi.

Çin Merkezi Televizyonu'na (CCTV) konusan Sahin, Afganistan'daki gelismelere ve uluslararasi yansimalarina dair degerlendirmelerde bulundu.

Sahin, Afganistan'in yeniden imarinin önemine vurgu yaparak, "Çin, dev ekonomisi ve kapasitesiyle büyük bir ülke. Afganistan'in yeniden insasinda büyük rol oynayabilir." dedi.

Komsu ülkeler ve bölge ülkeleriyle birlikte tüm dünyayi Afganistan'in yeniden insasinda rol almaya çagiran Sahin, tüm ülkelerin destegine ihtiyaçlari oldugunu kaydetti.

- Sahin'den uluslararasi topluma Taliban'i resmi olarak tanima çagrisi

Afgan halkinin iradesine saygi gösterilmesi gerektigini vurgulayan Sahin, uluslararasi toplumu Taliban'i resmi olarak tanimaya çagirdi.

Sahin, Taliban'in Afganistan'daki ilerlemesinin "dayatilmis bir yönetime karsi halk ayaklanmasini" temsil ettigine isaret ederek, ülkeye hakim olma hizlarinin yönetimi ele almalarini mesrulastirdigi yorumunu yapti.

Taliban yönetimindeki Afganistan'da kadinlarin özgürlüklerine dair endiseleri de reddeden Sahin, kadinlarin egitim ve çalisma haklarini koruyacaklarini savundu.

Sahin, uluslararasi ekonomik ve mali kuruluslara da çagrida bulunarak, yeni yönetime fon saglanmasi talebinde bulundu.

Öte yandan, Sahin, Afganistan'in komsu ve bölge ülkelerine karsi (saldiri amaçli) kullanilmayacagini ve bunun kendilerinin menfaatine olmayacagini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA