Orman Yanginlarinin Aricilik Sektörüne Ve Çam Bali Üretimine Etkileri Arastiriliyor

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci: 'Sektör temsilcileri, aricilarimiz ve akademisyenlerimizle arastirmalar yapiyoruz. Aricilik sektörü için stratejik plan çikaracagiz' Uzman Dr. Ender Saraç: 'Olay sadece bal yememek, bal tüketmemek degil. Bizim bu bölgede çok süratli bir sekilde tibbi, aromatik bitkileri tekrar ekmemiz ve geri kazandirmamiz çok önemli'

Mugla'daki orman yanginlarinin aricilik sektörü ve çam bali üretimine etkileri ile yapilmasi gerekenlere iliskin çalisma baslatildi.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi, Mugla Ili Ari Yetistiricileri Birligi ve Güvenilir Ürün Platformu ile çesitli üniversitelerden akademisyenlerin katilimiyla olusturulan heyet, Marmaris'teki yangin nedeniyle zarar gören aricilarla görüstü.

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci, yaptigi açiklamada, Mugla ve Marmaris bölgesinin ülkede çam bali üretiminde birinci sirada yer aldigina dikkati çekti.

Bu bölgenin yüzde 92 çam bali üretimi, ayni zamanda 40 bin aricilik ailesiyle ilk sirada oldugunu belirten Samanci, söyle konustu:

"Aricilik ülkemiz için çok önemli. Ari kovani ve ari varligi açisindan dünyada ikinci siradayiz. Dolayisiyla ülkemizde bu büyük felaket, en çok da aricilik anlaminda çok önemli olan Mugla, Marmaris bölgesini etkiledi. Aricilarimiz, 'Keske evlerimiz yansaydi ama ormanlar yanmasaydi' diyorlar. Çünkü onlarin geçimi aricilik, aricilikla hayatlarini idame ettiriyorlar. Simdi sektör temsilcileri, aricilarimiz ve akademisyenlerimizle arastirmalar yapiyoruz. Aricilik sektörü için stratejik plan çikaracagiz."

Samanci, bölgedeki aricilara ari yemi dagitilmasi ve arinin nektar kaynagi olan bitkilerin acilen ekilmesi gerektigini dile getirdi.

Uzman Dr. Ender Saraç da yanginin ardindan devletin bölgeye elini uzatmis oldugunu gördüklerini söyledi.

"Olay sadece bal yememek, bal tüketmemek degil." ifadesini kullanan Saraç, "Bizim bu bölgede çok süratli bir sekilde tibbi, aromatik bitkileri tekrar ekmemiz ve geri kazandirmamiz çok önemli. Ekolojik denge bozuldugu zaman istediginiz kadar kilomuza dikkat edelim, vitamin alalim bir yere kadar sagligi koruyabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA