Konur Alp Gazi Türbesinin Restorasyonu Sürüyor

Roma, Osmanli ve Cumhuriyet mimarisi örneklerini içinde barindan ender yerlesim yerlerinden biri olan Prusias Ad Hypium antik kentinin önemli yapilarindan biri olan Konur Alp Gazi türbesinin restorasyonunda son asamaya gelinirken, türbenin kubbesi kursun ile kaplandi.

Konur Alp Gazi Türbesinin Restorasyonu Sürüyor
Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, Konur Alp Gazi’nin emanetine sahip çikacaklarina dair sözünü yerine getiriyor. Antik Tiyatronun karsisinda konuslanan türbenin restorasyonu için titiz çalisma yürütülürken daha önce ahsap pencere dogramalari ve sandukalarin oturdugu kaideler mermer taslarla degistirildi. Restorasyon çalismalarinda türbenin dis cephe temizligi yapildi. Kubbenin kaplamasi kursun ile degistirilirken kubbeye ‘Alem’ yerlestirildi.

Konur Alp Gazi’nin emanetini en iyi sekilde restore ederek gelecek nesillere birakacaklarini kaydeden Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, “Antik Tiyatro’daki kazi çalismalarinin yani sira bölgeye adini veren Konur Alp Gazi’nin türbesine ayni önemi gösteriyoruz. Hukuki süreci tamamladik. Atamizin bize olan emanetini saygi ve titizlikle restore ediyoruz. Restorasyon bittikten sonra yenilenen sandukalar da kaidelerine yerlestirilerek ziyaretçilere açilacak. Kazi çalismalarinin da tamamlanmasinin ardindan Konuralp yurtiçi ve yurtdisindan gelen turistlerin ugrak noktalari haline gelecek” dedi.

Kaynak: İHA