Içisleri Bakanligi, 81 Il Valiligine, 'Bazi Faaliyetler Için PCR Testi Zorunlulugu' Konulu Genelge Gönderdi

Genelgeye göre, 6 Eylül'den itibaren asi olmayanlarin konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaslarin toplu olarak bulundugu faaliyetlere katiliminda negatif sonuçlu PCR testi zorunlulugu getirilecek 6 Eylül'den itibaren seyahat firmalarinca HES kodu üzerinden kisilerin asili/geçirilmis hastalik veya azami 48 saat önce yapilmis negatif PCR testi sorgulamasi yapilacak.

Içisleri Bakanliginca 81 il Valiligine "Bazi Faaliyetler Için PCR Testi Zorunlulugu" konulu genelge gönderildi.

Genelgede, Kovid-19 salgininin toplum sagligi ve kamu düzeni açisindan olusturdugu riskin asgari seviyeye düsürülmesi için salginla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarinin yani sira salginla mücadelede en güçlü unsurun gönüllülük esasina göre yürütülen asilama faaliyeti oldugu belirtildi.

Türkiye'de asilama çalismalarinda büyük mesafe alindigi, birinci doz asilamada yüzde 73, ikinci doz asilamada ise yüzde 55,5 düzeyine ulasildigina dikkati çekilen genelgede, asilama süreçlerini tamamlamis kisilerde salgin kaynakli vaka, hasta ve vefat sayilarinin düsük seviyelerde oldugu vurgulandi.

Genelgede ayrica Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda 19 Agustos'ta toplanan Cumhurbaskanligi Kabinesi'nde salginin ülkedeki seyri, asilama faaliyetlerinde kat edilen mesafe, yerli asi gelistirilmesine yönelik çalismalar ve asilama faaliyetlerine iliskin toplumun bazi kesimlerinde gözlenen tereddüt konularinin Saglik Bakanligi ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ele alindigi, buna göre tedbirlerin hayata geçirilmesine karar verildigi ifade edildi.

- "6 Eylül 2021 pazartesi gününden itibaren..."

Alinan tedbirler arasinda, asilama çalismalarinin gönüllük esasina göre yürütülmeye devam edilecegi, asiya karsi tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygi ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamlarin koordinasyonunda agirlik verilecegi belirtildi.

Bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluslarinin, muhtarlarin ve kanaat önderlerinin katilimi ve destegiyle genis tabanli çalismalar yürütülecegi aktarilan genelgede, su bilgilere yer verildi:

"6 Eylül 2021 pazartesi gününden itibaren asi olmayan kisilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaslarin toplu olarak bulundugu faaliyetlere katiliminda negatif sonuçlu PCR testi zorunlulugu getirilecek. Bu çerçevede isletmeciler/organizatörler tarafindan etkinliklere giriste HES kodu üzerinden kisilerin asili/geçirilmis hastalik (Covid-19 hastaligi sonrasi bilimsel olarak bagisik kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapilmis negatif PCR testi sorgulamasi yapilacak. Kisi hastaligi geçirmemis veya asili degil veya negatif PCR testi yok ise etkinlige katilmasina müsaade edilmeyecek."

Genelgeye göre, asisiz veya hastaligi geçirmemis kisilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diger toplu ulasim araçlariyla gerçeklestirecekleri sehirlerarasi seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.

Bu çerçevede 6 Eylül 2021 pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarinca araca kabul asamasinda HES kodu üzerinden kisilerin asili/geçirilmis hastalik (Covid-19 hastaligi sonrasi bilimsel olarak bagisik kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapilmis negatif PCR testi sorgulamasi yapilacak.

Kisi hastaligi geçirmemis veya asili degil veya negatif PCR testi yok ise bu kisilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

Valilikler/kaymakamliklarca illerinde/ilçelerinde kisilerin toplu olarak bulundugu diger etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastaligi geçirmemis veya asisiz kisiler için Il/Ilçe Hifzissihha Kurulu kararlariyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunlulugu getirilebilecek.

- Tokalasma/sarilma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasi

Genelgede, salgin süreci ile birlikte mesafe kurali dogrultusunda imtina edilen sarilma ve tokalasma benzeri davranislarin özellikle son dönemde toplum içinde yayginlastiginin görüldügü belirtildi.

Buna göre, kültürün bir parçasi olmakla birlikte salginla mücadele sürecinde salginin yayilimini artiran tokalasma/sarilma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasinin öneminin vatandaslara hatirlatilmasina yönelik çalismalar, vali ve kaymakamlarin koordinasyonunda sürdürülecek.

Bu esaslar dogrultusunda Umumi Hifzissihha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarinca Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullari kararlari ivedilikle alinacak, uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmeyecek ve magduriyete neden olunmayacak.

Kaynak: AA