Hobi Amaçli Yetistirdi Açiklamasi Simdi Kendisine Ek Gelir Olacak

Çorum’un Oguzlar ilçesinde yasayan Sükran Avsar, hobi amaçli yetistirdigi frenk üzümünün faydalarini ögrenince çiftçilere alternatif ürün olarak kazandirmak için harekete geçti.

Hobi Amaçli Yetistirdi Açiklamasi Simdi Kendisine Ek Gelir Olacak
Ceviz diyari Oguzlar’da kendilerine ait bahçede sebze ve meyve ekimi yapan Sükran Avsar, günün büyük bir bölümünü toprakla geçirmeye basladi.

Yaklasik 2 yil önce ziyaretine gelen bir arkadasinin elinde frenk üzümü fidelerini gören Avsar, bunlari bahçesine dikti. Yetistirdigi fideden meyve almayi basaran Avsar, frenk üzümünün faydalarini arastirdi. Hem cilt üzerinde hem de tüm beden üzerinde oldukça etkili faydalari olan frenk üzümünü çogaltmak isteyen Avsar, alternatif olarak yetistirmeye basladigi ürünün satisini da yapmayi planliyor.

Bir arkadasinin fide olarak getirdigi frenk üzümünü bahçeye diktigini anlatan Sükran Avsar, “Iki yil oldu. Köklendirip çogaltmayi düsünüyorum. Yesilken erik gibi yeniyor. Sonra pembe bir görünüme kavusuyor. Reçeli yapiliyor. Her seye faydali. Fide sayisini çogaltarak satmayi planliyorum. Çok güzel bir meyve. Renk renk çok sayida çesidi var” ifadelerini kullandi.

"Bol meyve veren bir bitki"

Emekli ziraat mühendisi Necmi Kizilaslan ise, ablasinin iki yil önce diktigi fidenin meyve verdikten sonra frenk üzümü oldugunu fark ettiklerini söyledi.

Çok sayida faydasi bulunan frenk üzümünün ayni zamanda marmelatinin çok güzel oldugunu dile getiren Kizilaslan, “Su anda birkaç kök var ama ablam çogaltarak satisini yapmayi planliyor. Tüplü bir fidanin fiyati 100 TL civarinda. Rakim olarak 300 ile bin metre arasinda yetisen nadide bir bitki. Bol meyve veren bir bitki. Ilçede her tarafta yetisebilecek nadide bir bitki. Insallah örnek olur. Ilçede yasayan kadinlar bahçelerde ekebilirler” dedi.



"Alternatif olarak yetistirilmesini öneririm"

Bektasi üzümü olarak da bilinen frenk üzümünün çali formunda oldugunu anlatan Kizilaslan, ürünün yetistiriciliginin tesvik edildiginde ek gelir kapisi olacagini belirtti.

Oguzlarin cevizi ile marka oldugunu hatirlatan Kizilaslan, “Bazi yillar cevizleri soguk vuruyor. Soguk vurdugunda üzümden ek gelir elde edilebilir. Alternatif olarak yetistirilmesini öneririm. Çünkü gelir getirici bir ürün. Kadinlar bunu bahçede bile yetistirebilir. Geliri bir aileyi geçindirebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA