Film Elestirmenlerinin Güncel Durumu 'Cinelink Talks'ta Ele Alindi

27. Saraybosna Film Festivali kapsaminda gerçeklestirilen 'Elestirmenlere hala ihtiyaç var mi?' baslikli 'CineLink Talks' etkinligine Brezilya, Ingiltere, Kanada ve Bulgaristan'dan konusmacilar katildi

"Elestirmenlere hala ihtiyaç var mi?" baslikli söyleside, film festivallerindeki seffaflik ve çesitliligin film endüstrisine etkileri ve film elestirmenlerinin durumu konusuldu.

27. Saraybosna Film Festivali kapsaminda gerçeklestirilen çevrim içi "CineLink Talks" etkinligini, yapimci Paula Alvarez Vaccaro yönetti.

Brezilya'dan etkinlige katilan film elestirmeni Pedro Tinen, film kritigi yapmak, filmlerin analiz edildigi programlarda konusmak veya görüslerini kaleme almak için bir birikime sahip olunmasi gerektigini ve bunun da zor elde edildigini söyledi.

Film elestirisi yönteminin, medyanin yapisina göre degisiklik gösterdigine dikkati çeken Tinen, "Bugün filmler hakkinda yorumlar yapan çok farkli sesler var." ifadesini kullandi.

Ingiltere'den yapimci Uzma Hasan, film elestirmenliginin korumaci bir sisteme sahip oldugunu, fakat film endüstrisinin gelecegi için genç elestirmenlere de firsat vermek gerektiginin altini çizdi.

- "Film elestirileri seyircinin kararini etkiliyor"

Bulgaristan'dan akademisyen Dina Iordanova da hem gazetelerde hem de dijital platformlarda yer alan film elestirilerinden örnekler vererek, film elestirilerinin seyircinin kararini etkiledigini kaydetti.

Etkinlige Almanya'dan katilan festival yöneticisi Heleen Gerritsen, eglence türündeki içeriklerin çesitlilige daha açik bir alan oldugunu dile getirdi.

Gerritsen, dizi platformlarinin güncel gelismelere ve topluluklarin taleplerine hizli bir sekilde tepki verdigini de vurguladi.

Kanadali film festivali yapimcisi Aashna Thakkar ise film elestirisi alaninda gelecekte degisikliklerin olabilecegini, film elestirisinin sinema ekosisteminde sahip oldugu yerin degisebilecegine dikkati çekti.
Kaynak: AA