Alacahöyük Ören Yeri'ndeki Arkeolojik Kazilara Yabani Ot Temizliginin Ardindan Baslanacak

Alacahöyük Kazi Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim: 'Kazi sezonuna 3 Temmuz'da basladik ancak ot temizleme çalismalarindan dolayi henüz kazilara baslayamadik' 'Burasi açik bir alan oldugu için her yil otla mücadele etmek durumundayiz. Buraya geçen yil ilk geldigimizde çogu yerin yabani otla kaplandigini gördük'

KEMAL CEYLAN - Cumhuriyetin ilk arkeolojik kazilarinin gerçeklestirildigi Alacahöyük Ören Yeri'nde 2021 kazilari, 3 Temmuz'da baslayan "yabani ot" temizliginin bitirilmesinin ardindan yapilacak.

Çorum'un Alacahöyük köyünde, Atatürk'ün talimati ve kisisel servetinden sagladigi katkiyla 1935 yilinda baslayan kazilar devam ediyor.

Bugüne kadar farkli disiplinlerden yerli ve yabanci arastirmacinin görev yaptigi kazilarda özellikle Hitit medeniyetinin yani sira eski Anadolu kültür tarihine ait önemli izlere ulasildi.

Önceki dönem kazi baskani Prof. Dr. Aykut Çinaroglu'nun vefati nedeniyle ara verilen arkeolojik kazilar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Yildirim baskanliginda 2020 yilinda Cumhurbaskanligi kararli on iki aylik kazi statüsünde yeniden basladi.

Kazilar, Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesinin destegi ile sürdürülüyor.

Yildirim, AA muhabirine, Alacahöyük'te arkeolojik kazi sezonunun 3 Temmuz'da basladigini ancak ot temizligi çalismalarindan dolayi kazilara baslayamadiklarini söyledi.

Anadolu'daki bütün ören yerlerinde arkeolojik kazilar baslamadan önce yabani ot mücadelesi yapildigini belirten Yildirim, "Burasi açik bir alan oldugu için her yil otla mücadele etmek durumundayiz. Buraya geçen yil ilk geldigimizde tüm höyügün yogun olarak yabani otla kaplandigini gördük. Ziraat mühendislerinin önerdigi programa göre otla mücadele çalismalarina basladik. Ardindan ören yerinde tabiat kosullarindan ötürü onarilmasi, düzenlenmesi gereken bazi mekanlar ve tabiatin etkisiyle yikilmis kalintilar vardi. Buralari aslina uygun olarak yeniden onardik." dedi.

Sezon basinda ilaçlama yapilmasina ragmen bazi alanlarda tam netice alamadiklarini dile getiren Yildirim, "Imkanlarimiz çerçevesinde yogun olarak ot mücadelemizi sürdürüyoruz." ifadesini kullandi.

- Ören yerlerinin her sene düzenli bakima ihtiyaci var"

Ören yerinin otlardan arindirilmasinin ardindan kazi, jeofizik ve restorasyon çalismalarina baslayacaklarini anlatan Yildirim, söyle devam etti:

"Ören yerlerinin her sene düzenli bakima ihtiyaci var. Özellikle arkeologlar ortaya çikardiklari, restore ettikleri mimarlik kalintilarini aslina uygun olarak gelen ziyaretçilere göstermek ve bilgilendirmek zorundalar. Ancak kis kosullari zaman zaman agir geçiyor. Buna bagli olarak höyüklerde özellikle derin açmalarda ve açikta duran mimarlik kalintilarinda birtakim bozulmalar olabiliyor. Diger taraftan çok sayida uyari ve bilgilendirme panolari bulunmakla birlikte gelen ziyaretçilerin mimarlik kalintilari üzerine çikmalari ya da fotograf çekmek istemeleri nedeniyle zaman zaman temel taslarinda ya da duvarlarda tahribatla karsilasilabiliyor. Ancak en büyük sikintilardan birisi ot mücadelesi. Özellikle höyügün en önemli gezi güzergahinda otlari yok etmek için mücadele veririz. Bu durum kazi ekibinin bir hayli zamanini alir ve bunun maddi bir bedeli de vardir. Ancak gelen ziyaretçiler için bunu yapmak zorundasiniz."

Alacahöyük'ün Orta Karadeniz'in en çok ziyaretçi çeken turistik alanlardan biri olduguna isaret eden Yildirim, Alacahöyük'ün bir yandan arkeolojik kazi yapilirken, diger yandan da turistlerin ziyaret edip gezebildigi bir ören yeri oldugunu vurguladi.

Yildirim, tarih yolculuguna çikan insanlara daha kaliteli bir görsel "arkeopark" sunmak için projelerini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA