TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birisik Açiklamasi 'Hedefimiz Dünyaya Damizlik Hayvan Satisi Yapmak'

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birisik, hedeflerinin dünyaya damizlik hayvan satisi yapmak oldugunu belirterek, bu yönde çalismalarin devam ettigini açikladi.

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birisik Açiklamasi 'Hedefimiz Dünyaya Damizlik Hayvan Satisi Yapmak'
TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birisik ve beraberindekiler, Çorum Damizlik Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan yürütülen Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah projesi çalismalari kapsaminda isletmelerde incelemede bulundu. Proje çalismalari hakkinda Dr. Engin Ünay’dan bilgi alan Dr. Birisik, projenin Çorum’da basarili bir sekilde yürütüldügünü ifade ederek örnek gösterdi.

Ülke olarak zor bir süreçten geçildigini hatirlatan Genel Müdür Birisik, “Bir taraftan sel, bir taraftan orman yanginlari, göç gibi çok sayida sorunumuz var. Her birimizin yeterince gündemi çok, sorunu kafasini yoran bir sürü isi var. Bir süre sonra hepimiz çok mutsuz ve yorgun oluyoruz. Bizim iyi yaptigimiz isleri görmeye ve göstermeye ihtiyacimiz var. Hayvancilik disaridan basit gibi görünebilir. Ancak isin hacmine baktigimizda ülke ekonomisine yansimasina baktigimizda ne kadar degerli ve zor oldugunu görürüz” dedi.

Bugün 21 koyun 6 da keçi olmak üzere Türkiye’de 27 küçükbas hayvan irki üzerinde çalismalarin yürütüldügünü anlatan Birisik, “Bu koyunlarin her biri bu cografyanin serveti. Hiçbirinin yerine ne bir uçak koyabilirsiniz. Ne bir gemi koyabilirsiniz. Her birinin geçmisi bu cografyada 50 milyon yil. Keçilerimizin bu cografyada geçmisi 40 milyon yil. Diger taraftan mandamiz var. Üç tür üzerinde çalisiyoruz. 55 ilde çalisma yürütüyoruz. Çorum’da 2 koyun 1 keçi projesi var. Her projede 6 bin 300 hayvan. Çarpin 178 ile 1 milyon hayvan sayisi ortaya çikiyor. 15 yildir bunun üzerinde çalisiyoruz. 15 yilda kendi sorunumuzu kendimiz çözmek için bir yöntem bulmusuz. Hayvancilik zorlasirken, koyunculuk yapmak zor iken apartman dairesinde oturmak, klimali yerde yasamak varken kim yasar dagda, bayirda, çayirda. Manda sayisi 20 bine düsmüstü. Bazi hayvan irklari yok olmakla karsi karsiyaydi. Ama devlet çiftçisiyle, bilim insanlariyla birlikte önce birlikleri kurdu. Bugün hayvanciligin gelismesinde birliklerin çok büyük katkilari oldu. 1 milyon hayvan dogumundan kesimine, süt veriminden boyuna kadar, kesim agirligindan yasam gücüne birçok yönden takip ediliyor. Ve biz burada katma deger olusturuyoruz. Yetistiricilerimiz zor olan bir is yapiyorlar. Ancak memleketi imar ediyorlar. Ekonomiye katki sunuyorlar ve her türlü destegi hak ediyorlar. Çorum’da hayvanciligin gelismesi için her türlü katkiyi vermeye devam edecegiz. 15 yil boyunca bir isi devam ettirebilmek bir emektir. Sabirdir. Yerel otoritenin istikrarini gösterir” diye konustu.

Halk elinde islah projelerinin ülke ekonomisine katkisi hakkinda da açiklamada bulunan TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birisik, “Kesim agirligi 16 kilodan 20 kiloya çikti. Çorum bu konuda daha basarili. Bu ne demek 20 milyon hayvan kesiyorsunuz, 25 milyon hayvan kesmis oluyorsunuz. Basari bu. Türk çiftçisi, bilim insaninin, kamunun birlikte hareket etmesinin emegi bu. Ikizlik orani yüzde 20’lerden yüzde 60’lara çikti. Türkiye’de sürü ortalamasi yüzde 25’lerde Çorum daha basarili. Çorum’da hayvancilik usulünce yapiliyor. Hedefimiz hem desteklenecek proje sayisini artirmak hem de Hayvancilik Genel Müdürlügümüzle bu isi paslasarak isbirligimizi büyütmemiz. Akkaraman islahi Çorum’da iyiyse bunu biz Aksaray’a da göndermeliyiz. Yurt disina da göndermeliyiz. Damizlik ihraç edelim. Dünyanin neresinde ihtiyaç varsa Türkiye’nin kendisi sürüsü var. Koyun bu cografyanin hayvani var. Dünyanin dört bir tarafindan damizlik hayvan satma hedefimiz. Insallah bu hedefimize ulasacagiz” diye konustu.

Hayvancilik Genel Müdürü Zekeriye Erdogmus da, “Küçükbas hayvan varligi üç yilda yüzde 20 artti. Karliligi artirma adina elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Son 3 yildir ciddi anlamda küçükbas hayvan ihracati yapiyoruz. Üreticilerimiz bundan mutlu. Küçükbas hayvancilikta dünyaya rekabet eden bir konumdayiz. Daha artiracagiz. Küçük basta yapagi ile problemimiz var. Bu sorunun çözümü için çalismalara basladik” seklinde konustu.

2011 yilindan bugüne kadar Çorum’da uygulanan Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah projesinin basarili bir sekilde yürütüldügünün altini çizen Damizlik Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Birol Alanbay, Çorum’da yetistirilen damizliklarin diger illere hizmet verdigini kaydetti.

Tarim ve Orman Il Müdürü Orhan Sari ise, yeni bir islah projesi talebinde bulunarak, “Çorum üreticileri adina bir tane daha proje istiyoruz. Hayvancilik Genel Müdürlügü’ne de bir proje sunduk. En büyük sorunumuz koyun kirkimi. Birlik bünyesine 20 makine alarak hizli sekilde kirkimlarini gerçeklestiririz. Çiftçilerimiz ürettikçe biz mutlu oluyoruz” diye konustu.

Çorum çiftçisinin yeniliklere açik oldugunu anlatan Vali Yardimcisi Recep Yüksel ise, “Devletin koymus oldugu kurallarla devletin vermis oldugu tesvikleri de almaya hevesli. Alirken de sorumluluk bilinci ile isinin en iyisini yapmaya çalisiyor. Yaptiklari çalismalar bir taraftan ülke ekonomisine diger taraftan ise tarim ve hayvanciligin gelisimine katki sunuyorlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA