Disisleri Bakani Çavusoglu Afganistan'daki Durumu Degerlendirdi Açiklamasi

'(Afganistan'da kurulacak hükümetin taninmasi) Gerçekten kapsayici bir hükümet kurulacak mi kurulmayacak mi bunu görmemiz lazim. Uluslararasi toplumla birlikte hareket edecegiz' (Taliban ile temas) Degisik kanallardan iletisimimiz var. Gerek Kabil gerek Doha üzerinden temaslarimiz var, olmasi da lazim' Afganistan'da asagi yukari 1500 üzerinde Türk vatandasi var. Hepsi gelmiyor, dönmek isteyenlerin rakami degisiyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Afganistan'da kurulacak hükümetin taninmasina iliskin, "Gerçekten kapsayici bir hükümet kurulacak mi kurulmayacak mi bunu görmemiz lazim. Uluslararasi toplumla birlikte hareket edecegiz." dedi.

Çavusoglu, dün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed ile düzenledigi ortak basin toplantisi öncesinde gazetecilerin Afganistan'daki duruma iliskin sorularini yanitladi.

Afganistan'daki Türk vatandaslarina telefonla tek tek ulastiklarini ifade eden Çavusoglu, koordinasyon ve destek merkezi vasitasiyla salgin döneminde oldugu gibi vatandaslardan talep edenleri ülkeye getirmeye çalistiklarini söyledi.

Afganistan'da kalmak isteyen vatandaslarin da olduguna dikkati çeken Çavusoglu, söyle konustu:

"'Ben gitmek istiyorum' diyen vatandaslar da var. Ayrilmak isteyenler havaalanina gidiyor. Orada askerlerimiz ve Disisleri Bakanligindan arkadaslarimizla vatandaslarimizin Türkiye'ye gelmesini sagliyoruz. Afganistan'da asagi yukari 1500 üzerinde Türk vatandasi var. Hepsi gelmiyor, dönmek isteyenlerin rakami degisiyor. Baska ülkelerin de tahliyesine yardim ediyoruz. Çok sayida ülke bize basvuruyor. Türkiye'nin oradaki rolü bakimindan askerlerimize de tesekkür ediyoruz."

Çavusoglu, "Taliban ile temas nasil saglaniyor, Taliban temsilcileri ile görüsme söz konusu mu?" sorusu üzerine, Kabil'e girmeden önce Taliban'in siyasi kanadini Türkiye'ye davet ettiklerini bildirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in televizyon programinda, Taliban temsilcileriyle görüsebilecegini söyledigini animsatan Çavusoglu, "Degisik kanallardan iletisimimiz var. Gerek Kabil gerek Doha üzerinden temaslarimiz var, olmasi da lazim. Su anda Dr. Abdullah, Hikmetyar ve eski Devlet Baskan Karzai ile digerlerinin içinde oldugu komisyon hükümet kurmak için görüsmeye basladi. Esas öncelikleri o simdi." bilgisini verdi.

Afganistan'daki hükümet kurma çabalari ve kurulacak hükümetin taninmasi konusunda görüsleri sorulan Çavusoglu, önce hükümetin nasil kurulacagini görmelerinin gerektigini vurguladi.

Bu konuda gösterilecek tutumlar ve verilecek mesajlar ayni olsun diye tüm ülkelerle görüstüklerine dikkati çeken Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"'Kapsayici bir hükümet kuracagiz' diyorlar. Gerçekten kapsayici bir hükümet kurulacak mi kurulmayacak mi bunu görmemiz lazim. Uluslararasi toplumla birlikte hareket edecegiz. Verecegimiz mesajlar da atacagimiz adimlar da koordine edilecek. Cuma günü NATO Disisleri Bakanlari toplantisi olacak. Uluslararasi toplumla birlikte koordine edip birlikte hareket etmemiz lazim. Su anda önceden bir karar vermek dogru olmaz."
Kaynak: AA