Afet Bölgesinde Ekmege Yapilan Zam Tepki Çekti

Sinop’ta sel felaketinin izleri silinmeye çalisilirken ekmege yapilan zam tepki çekti. Vatandaslar ansizin yapilan bu zammi ’firsatçilik’ olarak degerlendirirken sel felaketi nedeniyle yapilan zamlarin biraz daha ertelenmesini istedi.

Afet Bölgesinde Ekmege Yapilan Zam Tepki Çekti
Sinop‘ta ekmek fiyatlari zamlandi. Firincilardan gelen zam talebinin Sinop Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi’nce uygun görülmesi sonucu beyaz ekmege 25 kurus, kepek ekmegine ise 75 kurus zam yapildi. Kentte 250 gram beyaz ekmek 2 TL’den satilirken, geçen yillarda beyaz ekmekle ayni fiyatta olan kepek ekmegi ise 75 kurus zamlanarak 2 lira 50 kurustan satilmaya baslandi. Vatandaslar ise sel felaketinin izlerinin silinmeye çalisildigi bu döneminde ekmege yapilan zammi yersiz bulurken durumu ’firsatçilik’ olarak degerlendirdi.

Zam kararinin ertelenmesini isteyen vatandaslar, "Bir tarafta selden etkilenen bölgelerimizin izlerini silmeye çalisirken ekmege zam yapilmasi çok yersiz bir karar oldu. Zam karari önceden alinmis olabilir ama daha selin izlerini silmeden bu karar uygulamaya geçmemeliydi. Biz bunu firsatçilik olarak degerlendiriyoruz. Bu kadar duyarsiz olunmaz" seklinde tepkilerini dile getirdi.

Sinop Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Haydar Gündogdu ise zam kararinin Kurban Bayrami öncesi alinan bir karar oldugunu söyleyerek Sinop’ta ekmek fiyatinin diger çevre illere göre daha uygun oldugunu savundu. Gündogdu, “Samsun ve Kastamonu’da 230 gram ekmek 2 TL’den satiliyor. Bizim kentimizde 250 gram ekmek 2 TL. Sinop’ta ekmegin kilogram fiyati 8 TL iken, Samsun ve Kastamonu’da ekmegin kilogram fiyati 9 TL. Sinop’ta ekmek fiyati kilogram bazinda diger illere göre daha uygun. Kilogram bazinda Sinop’ta ekmek fiyati 1 TL ucuz. Ekmek üretmek için kullanilan malzemeler veya girdi maliyetleri artmakta oldugunu için firinci esnaflarimizdan dilekçe ile fiyat artis talebinde bulundular. Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskanliginda komisyon kuruldu ve komisyon zammi tartisarak ortak karar çikartti. Alinan karar ve bizlere teblig edilen yazi ile 250 gram ekmek fiyati 2 TL olurken kepek ekmeginin fiyati ise 2 lira 50 kurus olarak belirlendi. Zaman birlik ve beraberlik günü edasiyla sel felaketi yasayan Ayancik ve Türkeli bölgesine bazen hiç ücret talep etmeden bazen maliyetin altinda ekmek gönderen firinci esnaflarimiza sahsim ve kurumum Esnaf Odasi Baskanligi adina çok tesekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA