Çorum'da 257 Çiftçiye Süt Sagim Makinesi Dagitildi

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Erdurmus: 'Bugün Türkiye hayvansal üretimde net ihracatçi bir ülke. TÜIK'in açikladigi son 6 aylik verilere baktigimizda bizim hayvansal üretimde yaklasik 900 milyon dolarlik ihracatimiz var. Yaklasik 250 milyon dolar civarinda da ithalat söz konusu'

Çorum Valiligi, Il Özel Idaresi ve Il Tarim ve Orman Müdürlügünce kentteki hayvanciligi gelistirmek amaciyla gelistirilen proje kapsaminda kura ile belirlenen 257 üreticiye yüzde 75 hibeli, süt sagim makinesi dagitildi.

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmus, Il Tarim ve Orman Müdürlügünde düzenlenen süt sagim makinesi dagitim töreninde yaptigi konusmada, Türkiye'nin hayvansal üretimde ihracatçi bir ülke oldugunu, üretim kapasitesini artirmak için çok çesitli çalismalar yürüttüklerini anlatti.

Türkiye'de 18 milyonun üzerinde büyükbas, 57 milyon civarinda da küçükbas hayvan bulundugunu aktaran Erdurmus, "Iklim sartlari, cografya, küresel iklim degisiklikleri, bizim de ülke olarak politikalarimizi, özellikle hayvansal üretim açisindan da iklimin gereklerine uygun hale getirmemizi zorunlu kiliyor. Bu noktada gerek üretim planlamasi yaparak gerekse de iklim degisikliginden en az etkilenme adina da Bakanlik olarak çalismalar yapiyoruz." dedi.

Küçükbas hayvanciligin gelistirilmesi için kendilerine hedefler koyduklarini belirten Erdurmus, söyle devam etti:

"Anadolu cografyasi, küçükbas cografyasi. Iklime uygun mera yapisiyla, tüketim azligiyla yem maddesi olarak, daha kit kanaat imkanlarla beslenebilmesi açisindan Anadolu için gerçekten önemli. Burada kendimize hedefler koyduk ve emin adimlarla yürüyoruz. Bugün Türkiye hayvansal üretimde net ihracatçi bir ülke. TÜIK'in açikladigi son 6 aylik verilere baktigimizda bizim hayvansal üretimde yaklasik 900 milyon dolarlik ihracatimiz var. Yaklasik 250 milyon dolar civarinda da ithalat söz konusu."

Üreticilerin üretim kapasitesini artirmasi, daha kaliteli üretim yapmasinin teknolojik aletleri kullanmayla mümkün oldugunu vurgulayan Erdurmus, dagitimi yapilan süt sagim makinelerinin kentin üretim kapasitesini artirmasi temennisinde bulundu.

Vali Yardimcisi Recep Yüksel de devletin sahip oldugu imkanlari, çalisan, üreten insanlarin kullanimina sundugunu, bu kapsamda Il Tarim ve Orman Müdürlügünce temin edilen 257 süt sagim makinesinin hak sahiplerine teslim edildigini belirtti.

Il Tarim ve Orman Müdürü Orhan Sari da konusmasinda kentte hayvansal üretimi gelistirmek amaciyla projeler yürüttüklerini belirterek su bilgileri paylasti:

"Ilimizde hayvancilik yapan küçük aile isletmelerindeki üretimin hijyen sartlarinda yapilarak sütlerinin satisini ve birlige göndermelerini saglamak amaciyla süt sagim makinesi dagitmak için proje hazirladik. Bes ay önce ihale edilerek 2 bin 500 liraya alimini gerçeklestirdik. Amacimiz modern tarim tekniklerini üreticilerime iletmek ve süt hijyenini saglamak. Ilimizde 4-5 inegi olan, çok sayida inegi olmayan üreticilerimizi tespit edip müracaatlarini aldik. 560 müracaat oldu, kura çekerek hak sahiplerini belirledik ve bugün dagitimini yapiyoruz."

Sari, hayvancilikla ilgili üretim birlikleri ve sivil toplum kuruluslarinin makine ekipman kapasitesini gelistirmek amaciyla da Tarim ve Orman Bakanliginin hibe desteklerinden en üst seviyede yararlandiklarini kaydetti.

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin'in konusmalarin ardindan kura ile belirlenen hak sahiplerine süt sagim makineleri teslim edildi.
Kaynak: AA