Özbekistan'dan Taliban Açiklamasi Açiklamasi 'Sinir Ihlallerine Karsilik Verecegiz'

Özbekistan Disisleri Bakanligi, Taliban rejimi ile temasa geçildigini ifade ederek, olasi bir sinir ihlali durumunda karsilik verilecegini duyurdu.

Afganistan’da kontrolü eline alan Taliban, Orta Asya’da tedirginlige neden olurken Afganistan’a komsu ülke olan Özbekistan’dan açiklama geldi. Özbekistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, sinir güvenligi konusunda Taliban temsilcileri ile temasa geçildigi aktarilarak, "Özbek tarafi, sinir güvenliginin saglanmasi ve sinir bölgesinde sukünetin korunmasi konularinda Taliban temsilcileriyle yakin temaslarini sürdürüyor. Devlet sinirina yönelik her türlü ihlal girisimlerine Özbekistan mevzuatina uygun olarak sert sekilde karsilik verilecek" denildi.

Afganistan’daki hükümet geçisinin uluslararasi kabul görmüs ve barisçil bir sekilde gerçeklesmesinin umuldugu belirtilen açiklamada, "Afganistan’da iktidar devrinin uluslararasi hukuktaki genel kabul görmüs normlar dikkate alinarak genel bir fikir birligi temelinde barisçil yoldan gerçeklesecegini umuyoruz" ifadelerini kullanildi.

Afganistan’da kapsayici bir hükümetin kurulacagina dair art arda gelen açiklamalari da degerlendiren Bakanlik, "Olaylarin bu yönde gelismesinin ulusal uzlasinin saglanmasina katkida bulunacagindan ve güçlü ve hukuken ehliyetli bir devletin kurulmasi için gereken kosullari saglayacagindan eminiz" açiklamasini yapti.

Özbekistan’da sinir ihlali yapan Afgan uçagi düsmüstü

Özbekistan Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, sinir ihlali yapan Afganistan’a ait askeri uçagina yapilan müdahale sonucu Surhanderya bölgesine düstügü bildirilmis, olayla ilgili sorusturma baslatildigi aktarilmisti. Savunma Bakanligi Sözcüsü Bahrom Zulfikorov ise, "Özbekistan hava savunma kuvvetleri, bir Afgan askeri uçaginin Özbekistan sinirini yasa disi bir sekilde geçme girisimini engelledi" ifadelerini kullanmisti.

Hanabad Havaalani’na inis izni isteyen Afganistan’a ait 3 adet Embraer-314 saldiri uçagini Termiz Havaalani’na inmesi konusunda ikaz edildigi ve belirtilen havaalanina inmesi için Özbekistan Silahli Kuvvetlerine ait MIG-29 tipi savas uçaklari tarafindan gözetim altina alindigi aktarilmisti.

Gözetim sirasinda Embraer-314 ve MIG-29 uçaklarinin çarpisarak Surhanderya vilayetinin Serabad ilçesi bölgesine düstügü belirtilmis, her iki uçagin pilotlarinin firlatma koltuguyla kurtuldugunu bildirilmisti.
Kaynak: İHA