Bayramiç Tahin Helvasinin Cografi Isaret Mahreci Alindi

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde 1800’lü yillara dayanan, Milli Sair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yillarinda yedigi ve hatiratlarinda yer alan Bayramiç tahin helvasinin cografi isaret tescili gerçeklestirildi. Bayramiç Ziraat Odasi tarafindan Türk Patent ve Marka Kurumu’na basvurusu yapilan tahin helvasi cografi isaret mahreç tescili yapildi.

Bayramiç Tahin Helvasinin Cografi Isaret Mahreci Alindi
Kazdaglari kuzey yamacinda yer alan ve Çanakkale’nin Bayramiç ilçesiyle özdeslesen tahin helvasi cografi isaret mahreç basvurusu için yaklasik 9 ay önce çalismalar baslatilmisti. Milli Sair Mehmet Akif Ersoy’un babasinin görevi dolayisiyla çocukluk yillarini geçirdigi Bayramiç’te yedigi ve hatiratlarinda yer alan Bayramiç tahin helvasinin faydalari da saymakla bitmiyor.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Bayramiç Ziraat Odasi Baskani Ismail Pehlivan, “Tarihi geçmisi 1800’lü yillara dayanan Bayramiç tahin helvasinda cografi isaret tescili gerçeklesmis oldu. Cezayir Salnamesinde helvacilik Bayramiç ilçesinde bir meslek halindedir. Helva üreticilerimizle birlikte bu durumun tarihi ve geleneksel oldugunu ispat edebilmek için de bir arastirma yaptik. Bu arastirmayi yaparken Milli Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yillarini Bayramiç’te geçirmesi dolayisiyla, tahin helvasini tattigini Ersoy’un hatiratlarinda yer aldigini gördük. Bununla yola çikarak, Bayramiç tahin helvasinin cografi isaret mahreç tescili gerçeklesmesini saglamis bulunmaktayiz. Bu basarinin helva üreticilerimize ve ilçemize hayirli ugurlu olmasini dilerim” dedi.

Tahin ve tahin helvasi besleyiciligi yüksek bir gida. Içerisinde C ve E vitaminleri yer aliyor ve vücuttaki toksin maddeleri yok ediyor. Mide, bagirsak ve beyin yapisina iyi geliyor.
Kaynak: İHA