Merkel Açiklamasi 'Terörizmle Mücadelede Istenilen Hedefe Ulasamadik'

Almanya Basbakani Angela Merkel, “Afganistan’da 20 yil süren uluslararasi misyon istenilen sonuçlara ulasamadi. Terörizmle maalesef istenilen hedefe ulasamadik” dedi.

Merkel Açiklamasi 'Terörizmle Mücadelede Istenilen Hedefe Ulasamadik'
Afganistan’da Taliban’in kontrol alani genislemeye devam ederken, dünya liderlerinden art arda açiklamalar gelmeye devam ediyor. Almanya Basbakani Angela Merkel baskent Berlin’de düzenledigi basin toplantisinda, Afganistan’daki gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulunarak, “Afganistan’da 20 yil süren uluslararasi misyon istenilen sonuçlara ulasamadi. Terörizmle maalesef istenilen hedefe ulasamadik“ dedi.

Afganistan’in demokrasi ve barista istenilen basariya ulasamadigini belirten Merkel, Afganistan’da yasananlardan ders çikartilmasi gerektigini vurgulayarak, “Hedefleri küçük tutmak gerekli“ dedi.



“Almanya açisindan son derece kötü bir sonuç oldu”

Taliban’in Afganistan’in baskenti Kabil’e girmesini ve ülkenin genelinde kontrolü saglamasini endise verici, korkunç ve dramatik olarak nitelendiren Merkel, “Bu gelismeler Almanya açisindan son derece kötü bir sonuç oldu” ifadelerini kullanarak, Afganistan’da görevleri sirasinda hayatini kaybeden 59 Alman askeri hatirlatti.

“Yanlis degerlendirmede bulunduk”

Alman hükümetine yönelik Afganistan elestirilerine deginen Merkel, “Uluslararasi birliklerin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Almanya için yerel görevlilerin tahliyesi için daha fazla zaman kalacagini düsünmüstük ama olmadi. Afgan ordusu, Taliban karsisinda yeterince direnis göstermeden teslim oldu. Gelismeler çok hizli seyretti. Biz de yanlis degerlendirmede bulunduk. Ancak bu sadece Almanya’nin yanlis degerlendirmesi degildir“ dedi.

Kaynak: İHA