Katar, Afganistan'da Ateskes Ve Yönetimin Barisçil Sekilde Degismesi Çagrisi Yapti

Katar, tüm Afganistan'da derhal kapsamli ve kalici bir ateskese varilmasi ve yönetimin barisçil intikali için çalisilmasi çagrisinda bulundu.

Katar Disisleri Bakanligi, Taliban güçlerinin Afganistan'in baskenti Kabil'e girdigini ilan etmesinin ardindan konuya iliskin açiklama yapti.

Kabil'deki gelismelerin yakindan takip edildigi belirtilen açiklamada, ülkede derhal kapsamli ve kalici ateskes ilan edilmesi ve yönetimin barisçil intikali için acilen çalisilmasi çagrisi yapildi.

Tüm Afgan topraklarindaki sivillerin can güvenliginin garanti altina alinmasinin zorunlu oldugu vurgulanan açiklamada, Katar'in uluslararasi ortaklar ve Birlesmis Milletler ile Afgan halkinin arzuladigi güvenlik ve istikrari gerçeklestirmek için çalisacagi aktarildi.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirdi.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baskentten ayrilmasiyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya basladi.

Kaynak: AA