ABD'li Diplomatlar, Afganistan'da Yasananlar Konusunda Biden'la Ilgili 'Hayal Kirikligi' Yasiyor

ABD Baskani Joe Biden'in ekibinden bir grup diplomat, Beyaz Saray yönetiminin Afganistan'dan tahliye konusunda çok fazla zaman kaybettigini belirterek, "hayal kirikligi yasadiklarini" ifade etti.

Reuters haber ajansina isimlerinin gizli kalmasi kosuluyla konusan 5 ABD'li yetkili, Biden'in Kabil'den tahliye konusunu ele alma biçiminin, "kendileri için büyük hayal kirikligina ve öfkeye dönüstügünü" kaydetti.

Afganistan'dan daha düzenli bir geri çekilmenin muhtemel olduguna inanan askeri yetkili, "Yardim etmek için çok daha fazlasini yapabilirdik, yönetim çok bekledi." dedi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi de, Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan'in "Biden'in ekibinin aylardir kapsamli senaryo planlamasiyla mesgul oldugu ve bu zorluga hazirlikli bulundugu" yorumlarina atifta bulunarak, haftalardir evlerinde oturan yerel büyükelçilik çalisanlarinin, Kabil'deki havalimaninda kendi yollarini bulmalari için bir basina birakildigini savundu.

- Planlama ve istihbarattaki basarisizlik

Haber ajansina detayli degerlendirmelerde bulunan bir diger yetkili, Afganistan'da isler kötüye giderken Biden yönetiminin "egrinin gerisinde" oldugunu belirterek, "Her karar, yasanan olaylara tepki olarak verildi ve de çok geç alinmis kararlar oldu." ifadesini kullandi.

Konunun hakimi oldugunu belirtilen yetkili, tahliyeleri engelleyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin, bazi büyükelçilik yetkililerini, havalimanini güvenli kilmak için yetersiz sayida ABD askeri olduguna dair endiselerini dile getirmeye sevk ettigini, bunun da yetersiz planlama ve istihbarat basarisizliklarini yansittigini söyledi.

ABD'li diplomatlar, ABD ordusunun haftalar önce kendileriyle is birligi yaptigi için risk altinda bulunan Afganlarin tahliyesi konusunda daha büyük bir rol istediklerine degindi.

Afganistan'da görev yapan bir askeri yetkili ise yasananlar karsisinda "Bugün, hüsran ve igrenme hisleriyle doluyum. Güvenimi yitirdim." dedi.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA