Yeniden Refah'tan Dikkat Çeken Öneri Açiklamasi 'Yanan Orman Alanlarina Kenevir Ekilebilir'

Yeniden Refah Partisi Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Dogan Aydal, turizm bölgelerinde yangin felaketi yasanan orman alanlarina, önümüzdeki yillarda turizmin olumsuz etkilenmemesi için geçici olarak Kenevir ekilmesi önerisinde bulundu.

Yeniden Refah'tan Dikkat Çeken Öneri Açiklamasi 'Yanan Orman Alanlarina Kenevir Ekilebilir'
Yeniden Refah Partisi Genel Baskan Yardimcisi Aydal yaptigi yazili açiklamada, yangin görüntülerinin sonrasinda çiplak orman arazilerinin herkesi derinden üzdügünü, yeni bir ormanin yetismesinin en az 20-25 yilimizi alacagini, bu zaman zarfinda özellikle bölge turizminin ve insaat sektörünün bu olumsuz görüntülerden etkilenecegini söyledi.



’Hükümet bir kararname ile olumsuz durumu lehimize çevirebilir’

’Bu olumsuz durumu süratle olumluya çevirmek elimizde’ diyen Aydal, "Hükümetimiz bir kararname ile halen 18 olan kenevir ekilebilir iller listesine, yangin olan illerimizi ekleyebilir. Orman yangini çikan ve listede bulunan Antalya, Izmir, Burdur illerine, Mugla, Isparta, Manisa, Aydin, Denizli ve İçel illerimiz öncelikli olarak eklenebilir" ifadelerini kullandi.

’1 dönüm Kenevir, 25 dönüm orman kadar oksijen üretir’

’Neden Kenevir?’ sorusuna Aydal su yaniti verdi: "Bir dönümlük kenevir, yaklasik 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir ve dört dönüm agaca es miktarda kâgit üretilebilir. Bir agaç 15-20 yilda yetisirken, kenevir, iklim bölgesine göre sadece dört-bes ayda yetismektedir. Yanan orman bölgelerinde 4 metre araliklarla orman agaçlari dikilirken aralarina da 40 santim araliklarla kenevir dikilebilir. Kenevirler yillik bir bitkidir ve süratle yetistiklerinden etraf önemli ölçüde yesil gözükecek, diger agaçlarin boylanmasi için zaman kazandiracaktir. Bu arada her sene kenevirlerden önemli ölçüde gelir elde edilmis olacaktir. Ekim tekrarlariyla da bölgenin devamli yesil olmasi saglanmis olacaktir."

’Kenevir’in faydalari saymakla bitmez’

Kenevir’in Türkiye için yeni bir kazanç kapisi olabilecegini vurgulayan Aydal, söyle devam etti: "Bilindigi gibi, Kenevir lifleri, geçmis yillarda öncelikle kaba dokumacilikta (çuval, halat çanta, ag yapimi gibi) kullanilmistir. Sabun ve boya yapiminda da tohumlarindan yararlanilir. Yapraklarinin Kanser basta olmak üzere tipta ve alternatif tipta ve kozmetikte 250’yi askin çesitte ve alanda kullanimlari vardir. Tohumu ise oldukça yagli olmasi açisindan yakit üretiminde kullanilmaktadir. Bu Türkiye için yeni bir kazanç kapisi olabilir. Tohumlari çerez olarak yenebildigi gibi, kuslarin da en sevdigi besinlerden biridir."

Kenevir ekimi kalici hale de gelebilir

Ormanlar yetisene kadar geçici olarak düsünülen bu uygulamanin ekonomik getirisi görüldükten sonra kalici bir uygulama haline de gelebilecegini belirten Aydal, "Orman bakanligimiz, orman ile yerlesim yerleri arasinda geç alev alan servi, disbudak, incir, dut, ceviz, akasya, fistikçami, mese, harnup, zakkum, erguvan, sakiz, menengiç, Frenk inciri gibi agaçlarin ekimini pilot uygulama olmaktan çikarip bütün ülke sathinda, orman çevresinde en az 50-100 metrelik zonlar seklinde mecbur bir uygulama haline getirebilir. Bu sekilde yangin hizi yavaslatilmis ve söndürme faaliyetleri için zaman kazandirilmis olacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA