Zambiya'da Seçim Sonuçlari Için Gergin Bekleyis Sürüyor

Güney Afrika ülkesi Zambiya'da genel ve yerel seçim için 12 Agustos'ta oy kullanan halk, sandiktan çikacak sonuçlarin siddet olaylarina yol açabilecegi endisesini tasiyor.

Devlet Baskani Edgar Lungu, seçim günü çikan siddet olaylarinda 2 kisinin ölmesinin ardindan sokaklardaki asker sayisini artirirken, önemli binalar da güvenlik kordonuna alindi.

Resmi sonuçlarin 72 saat içinde açiklanmasi beklenirken, Zambiya Yüksek Mahkemesi, seçim sirasinda sosyal medya ve mesajlasma uygulamalarina getirilen erisim kisitlamasinin kaldirilmasina karar verdi.

Zambiya Seçim Komisyonu Baskani Justice Esau Chulu, seçimde görülen yüksek katilimdan büyük memnuniyet duydugunu ifade etti.

- Muhalif Hichilema, önceki 5 seçimi kaybetti

Devlet baskanligi seçiminde, iktidar partisi Yurtsever Cephenin (PF) adayi Lungu, muhalif Ulusal Kalkinma Için Birlesik Partisinin (UPND) adayi Hakainde Hichilema'ya karsi yaristi.

Zambiyalilar, bu seçimde devlet baskaninin yani sira 156 milletvekili ile 117 bölge konseyi üyesi için de oy verdi.

Lungu, 2016 seçimini, is adami rakibi Hichilema'ya karsi az bir oy farkiyla kazanmisti. Hichilema, daha önce girdigi 5 seçimden de maglup ayrilmisti.

Ülkedeki seçimler, basta Afrika Birligi, Avrupa Birligi ile Ingiliz Milletler Toplulugunun gözlemcileri olmak üzere uluslararasi gözlemciler tarafindan takip ediliyor.

Kaynak: AA