Koçarli'da Kent Müzesi Ve Yasam Alani Projesi Basliyor

Koçarli’ya Kent Müzesi ve Yasam Alani kazandirmak için çalisma baslatan Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan, proje alaninda beraberindeki uzman heyetle birlikte inceleme gezisinde bulundu.

Koçarli'da Kent Müzesi Ve Yasam Alani Projesi Basliyor


Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan, Aydin Valiligi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün destekleriyle Cihanoglu Kulesi ve Konagi Restorasyon Projesi kapsaminda ilçeye kent müzesi kazandirmak için etüt çalisma baslatti. Türkiye’de kent tarihi müzesi kurulumunda öncü isimlerden olan Merkez Valisi Dr. Enis Yeter, Aydin Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer, Aydin Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yildiz, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Müdürü Doktorant Bircan Kayacan ve beraberindeki uzman heyetin yani sira Cihanoglu Kulesi ve Konagi Restorasyon Projesi’ni yürüten teknik ekibin katilimiyla proje alaninda inceleme gezisinde bulunan Baskan Kaplan, Kent Müzesi ve Yasam Alani çalismalarini en kisa zamanda baslatmayi planladiklarini söyledi.



“Ilk etap çalismalar basliyor”

Koçarli Kaymakami Ersin Tepeli’nin de eslik ettigi inceleme gezisinde, beraberindeki Merkez Valisi Yeter, Il Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer ile uzman heyete, kurulacak kent müzesiyle ilgili Doktorant Kayacan’in da görüsleri isiginda hazirlanan taslak projeye iliskin fikir alisverisinde bulunan Baskan Kaplan, sokak güzellestirmesi, kafeterya ve sergi alaniyla birlikte Cihanoglu Kulesi ve Konagi Restorasyon Projesi’ne entegre olacak projenin, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ne adeta kardes bir müze kazandirilmasina da vesile olacagini söyledi.

Ana temasi Koçarli’nin tarihi ve kültürel mirasi olacak olan müze için çok heyecanli olduklarini belirten Baskan Kaplan, projeye gönüllü destek veren uzman ve teknik heyete de ayri ayri tesekkür etti. Cihanoglu Kulesi ve Restorasyonu ile ilgili Anitlar Kurulu’ndan onay alinmasinin ardindan Eylül ayi sonu itibariyle baslayacak çalismalarla es zamanli olarak Koçarli Kent Müzesi ile ilgili ilk etap için de dügmeye basacaklarini söyleyen Baskan Kaplan, sözlü tarih çalismasi ve envanter toplama safhasinda Koçarli halkindan da gönüllü destek alacaklarini belirtti.



“Ilçe ekonomisini canlandiracak"

Proje yerleskesinde incelemede bulunmasinin ardindan açiklama yapan Merkez Valisi Yeter, “Yerleske çok etkileyici. Cihanoglu Kulesi ve Konagi ile birlikte bulunan tarihi binalarla beraber Cihanoglu Camisi de ünik yapi olma özelliginde. Yani bir baska yerde birebir benzeri olmayan yapilardan bahsediyoruz. Bu anlamda da farkini ortaya koyan bu yapilarin bir bütün olarak degerlendirilmesi gerekiyor. Cihanoglu Kulesi ve Konagi Restorasyon Projesi kapsaminda yerleske etrafinda düzenleme yapilmasiyla birlikte kent müzesi hatta bir açik hava müzesi seklinde Koçarli’nin tarihi ve geçmisini yansitan güzel bir kültürel eser kazandirilmis olacak. Bu anlamda ilçeye kazandirilacak müzenin Koçarli’nin gerek turizmine ve gerekse sosyo ekonomisine de dogrudan faydalar saglayacagi kanaatindeyim” dedi.



“Elimizden gelen destegi verecegiz”

Kastamonu Valisi iken 2001 yilinda Türkiye’de ilk kent tarihi müzesini kurduklarini söyleyen Vali Yeter, “Kastamonu’da onarim ve restorasyon konusunda da Valilik bünyesinde bir çalisma gerçeklestirmistik. Bilgi ve birikimimizle Koçarli Kent Müzesi’nin kurulmasi safhasinda da elimizden gelen destegi verecegiz. Koçarli Belediye Baskanimiz Nedim Kaplan bu konuda çok istekli. Bu proje Koçarli’ya kent vizyonu kazandirilmasi açisindan da büyük önem arz ediyor. Ilçede yerinde bir projenin hayata geçmesi için girisim baslatilmis durumda. Gerekli ilgili devlet kurumlarimizin ve gerekse de belediyenin destekleriyle ilçeye kazandiracak kent müzesinin simdiden hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.



“Koçarli için harika bir proje hazirlaniyor”

Projenin çok hizli ilerledigini belirten Il Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer ise konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Kent Müzesi ve Yasam Alani Projesi, Koçarli için çok ciddi bir cazibe alani olusmasina vesile olacaktir. Burada müze, sergi alani hatta içinde gastroturizmle birlikte çesitli sergi ve hediyelik esya reyonlarinin da yer aldigi kapsamli bir çalisma baslatilacak. Bu noktada sokaklarin da güzellestirmeden geçirilecegi bir dönüsüm projesi hazirlaniyor. Proje tamamlanmak üzere. Koçarli Belediye Baskanimiz da proje safhalarinin yakindan takip ediyor. Proje tamamlandiktan sonra biz de Kültür ve Turizm Bakanligi olarak proje finansman destegi saglayacagiz. Bunun için yerinde çalismalari incelemek adina buraya geldik. Koçarli ilçemiz için harika bir proje hazirlaniyor” dedi.

Kaynak: İHA