Cumhurbaskani Erdogan Talimat Vermisti, Tarim Kredi Kooperatifleri Elestirilerin Odaginda

Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dr. Ali Çelik, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i Tarim Kredi Kooperatifleri’ne fiyatlarin dengelenmesi talimati vermesine ragmen kooperatiflerin ticari amaç güderek çalistigini ileri sürerek, "Aslinda amaç ve niyet ticari mantigin tamamen disinda davranmakti" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Talimat Vermisti, Tarim Kredi Kooperatifleri Elestirilerin Odaginda
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, zincir marketlerin fahis fiyat uygulama politikalarini elestirerek, Tarim Kredi Kooperatifleri’nin sayisinin artirilarak fiyatlarin dengelenmesi talimati verdi. Temel amaci, vatandaslarin ihtiyaç duydugu ürünlerin piyasaya tedarigini saglamak olan Tarim Kredi Kooperatiflerinin bu hedef dogrultusunda hareket edip etmedigi akillarda soru isareti olusturdu. Birçok ilde tarladaki sebze ve meyve fiyatlari ile marketler arasindaki fiyat farki çiftçilerin tepkisine neden oldu. Kazova’da dolmalik biber üretimi yapan çiftçi Yavuz Özer, yanlarinda onlarca isçi çalistirdiklarini maliyetler, tarladaki fiyatlarin düsük olmasindan dolayi emeklerinin karsiligini alamadiklarini ileri sürdü. Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ali Çelik, tarladaki fiyat ile market arasindaki fiyat farkina bakildiginda her iki tarafin da kendince hakli oldugunu belirterek, “Çiftçilerimiz, emek çekiyoruz, üretiyoruz, kahraman eziyetini çekiyoruz, riskini tasiyoruz 1 liraya satiyoruz. Markete giriyoruz 3-5 lira. Bu da bizi çok üzüyor, canimizi yakiyor diyorlar. Simdi marketlerle görüsüyoruz. Biz iste ürünü aldigimiz fiyatin üzerine yüksek kar koymak zorundayiz. Çünkü ürün kisa süre içerisinde özellikle yas sebze meyve hemen bozuluyor. Iste bu nedenle fiyatlara ilave etmek durumundayiz diyor. Herkesi dinliyoruz herkes hakli gibi duruyor ama maalesef iste bilinçli üretim yapilmayinca bu isler kurumsal profesyonelce yapilmayinca her yil çiftçimiz sikinti yasiyor. Kazova’da geçmiste 700-800 bin ton domates hasadi yapilirken Tokat’ta bugün 100-150 bin tonlara düstü” dedi.

Çiftçinin bu tür sorunlarla karsilasmamasi için sözlesmeli üretime geçmesi gerektigini belirten Baskan Çelik, “Çiftçi daha yüksek fiyatla satabilir miyim? Diye böyle bu tip anlasmalara girmek istemiyor ama maalesef her defasinda daha düsük fiyatla satmak durumunda kaliyor. Yani oturacak maliyet hesaplarini yapacak, belli firmalarla otur. Bir köy oturup bir firmayla anlasacak. Biz size hepimiz tek bir ürün yapalim. Su fiyattan yapalim diyecekler” ifadelerini kullandi.

"Tarim Kredi Kooperatifleri ticari mantikla olaya yaklasiyor"

Baskan Çelik, Tarim Kredi Kooperatiflerinin Cumhurbaskani Erdogan’in talimatlari dogrultusunda hareket etmedigi konusunda çiftçilerden sikayetler aldiklarini belirterek, “Bu anlamda çiftçilerimizden ciddi sekilde sikayet aliyoruz. Yani tarim kooperatiflerinin, Cumhurbaskanimizin o talimatindan sonra hemen sahaya çikip zararina eger ürün aliniyorsa, çiftçinin zarar etmeyecegi sekilde ürüne belirli bir fiyat belirlemesi lazim. O fiyattan almasi lazim bu ürünü. Çiftçiyi koruyacak sekilde. Araya da böyle kar amaci gütmeden, hatta sifir karla piyasaya satarak piyasada da iste yüksek fiyat alip, düsük fiyata satip, hem çiftçiyi hem tüketiciyi korumasi gerekirdi. Bunun disinda ben tamamen tarim kredi kooperatiflerinin kar marjiyla ticari amaçla bu isi yürüttüklerini düsünüyorum. Yani iste yil sonunda bak biz su kadar kar ettik, su kadarlik bir ciroya ulastik falan gibi son derece ticari mantikli olaya yaklastiklarini düsünüyorum. Aslinda amaç ve niyet ticari mantigin tamamen disinda davranmakti. Gerekirse zarar edelim çünkü çiftçinin kazanmasi devletin kazanmasi demek. Yani devlet her konuda kar etmez. Eger toplumun menfaati varsa toplum kar ediyorsa devletin bunu gögüslemesi gerekir. Ama ben mantigin ve uygulamanin bu sekilde yürümedigini düsünüyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA