Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (2)

'Yanan ormanlarimiz küllerinden yeniden dogacak. Bu alanlar en verimli sekilde agaçlandirilacak, yeniden orman olacak' '(Orman yanginindan etkilenen yerlerde) TOKI isini yüklendi ve süratle 1 ay içerisinde insaatlarimiza baslayacagiz. Hedef 1 yil içerisinde de bu insaatlari bitirmek' 'Türk Hava Kurumu devletin bir kurumu degildir. Bunu vatandaslarimiz bilmiyor, vatandaslarimiz zannediyorlar ki 'Türk Hava Kurumu devletin bir kurumudur', hayir degil. Nasil çesitli vakiflar, dernekler, vesaireler varsa Türk Hava Kurumu da bunlardan bir tanesi' (CHP'ye) Türk Hava Kurumunu çalisamaz hale getiren sizsiniz. Uçaklarin bakimini yaptirmayan, kurumun eski yöneticileridir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yanan ormanlarin küllerinden yeniden dogacagini, bu alanlarin en verimli sekilde agaçlandirilip yeniden orman yapilacagini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Çankaya Köskü'nde gerçeklestirilen Kanal D-CNN Türk ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Yanginlara müdahalede "yetersiz kalindigina" yönelik elestirilere iliskin görüsleri sorulan Erdogan, "Gözü var görmez, kulagi var duymaz, hani her sey dört dörtlüktür diye bir iddianin içinde olamam ama söyle bir gerçek var yanginla mücadele ediyorsunuz, yanginla mücadele ederken bütün imkanlari seferber ediyorsunuz." dedi.

Yanginin içinden çikan itfaiyeciyi hatirlatan Erdogan, "Yetersiz kalmak, bunu neyle izah edeceksin, bu yetersiz kalmanin tanimi nedir? 6 tane bakanim benim her an orada oldu, tüm itfaiye ekiplerimiz orada oldu, bunun yaninda tüm kurumlarimiz, AFAD'i, Kizilay'i ile orada oldu, bakan yardimcilarim ayni sekilde orada oldu. Peki bunu söyleyenler acaba kendileri bunu nereden izlediler?" diye konustu.

Yanginda ilk defa kullanilmaya baslanilan insansiz hava araçlari sayesinde yanginin siddetini ciddi manada düsürdüklerini de anlatan Erdogan, söyle devam etti:

"Bunu söyleyenler acaba buralarda nasil bir zamanlama yapildi, nasil böyle bir sürate ulasildi, bunu biliyorlar mi? Bilmiyorlar. Sadece iftira at tutmasa iz birakir, söyledikleri is bu. Ama biz bütün ekibimizle, o kahramanlarimizla burada basarili oldugumuza inaniyoruz. Hele hele yanginlarla mücadelede toplam 18 su atar uçak, 66 helikopter, 9 IHA, bir insansiz helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 430 is makinesi ve yaklasik 5 bin 250 personel görev yapti, daha ne olacakti? Bunlar yapildi."

Erdogan, "Yanginda evleri yananlarin evleri ne zaman yapilmaya baslanacak? Hayvanlarini kaybeden köylülerin kayiplari ne zaman telafi edecek? Esnafin, sanatkarin yine sikintilari var onlar için bir sey düsünülüyor mu, bir tedbir paketi söz konusu olacak mi?" seklindeki soruya, yanginin ilk günü hemen zarar tespit komisyonlarini devreye soktuklarini ve bunlarin valilerin baskanliginda çalismalarini baslattiklarini hatirlatti.

Cumhurbaskani Erdogan, "Bizim programimiz bir ay içerisinde insaatlarin baslatilmasiyla alakali talimatin verilmesiydi. Ve bu konuda TOKI isini yüklendi ve süratle 1 ay içerisinde insaatlarimiza baslayacagiz. Hedef, 1 yil içerisinde de bu insaatlari bitirmek. 1 yilin sonunda, o yanginlarin oldugu bölgede yanan konutlari, en uygun sekilde, en uygun yerlerde yapip bitirmek. Bu konu ile ilgili olarak da su anda Çevre Sehircilik Bakanligimiz adimlarini atmis vaziyette, hatta peyderpey baslamis vaziyette. Süratle her bölge, nerede yangin olduysa oralarda bu adimlarimizi atiyoruz ve birinci yilin sonunda da insallah bu konutlarin teslimine baslayacagiz." ifadelerini kullandi.

Ahirlariyla beraber yapilacak evlerin planlamasinin da Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yapildigini anlatan Erdogan, "Bu konuyla ilgili de ilk etapta sadece 50 milyon buna ayrilmis vaziyette, fakat 'Ben kiraya çikabilirim', 'Ben ev bulabilirim' eger bu tür talepler varsa bu tür talebi olanlara da kirasini vermek suretiyle buralara çikabilirler." dedi.

Bazi vatandaslarin akrabalarina gidebilecegini söyledigini anlatan Erdogan, "Takdiriniz neyse, ama kiraya çikmak istiyorsan biz kiranizi verecegiz, kiraya da çikabilirsiniz ve mobilyasini, A'dan Z'ye beyaz esyasini hepsini de almak suretiyle onlari oralara yerlestirmekte kararli oldugumuzu kendilerine ifade ettik." dedi.

- "Son yanginlardan sonra bu bölgelerde hizla agaçlandirma faaliyetlerine baslayacagiz"

Yanan alanlarin imara açilmasi iddialarina iliskin tartismalara dair görüsleri sorulan Erdogan, Anayasa'nin 169'uncu maddesinde çok açik sekilde "Yanan ormanlarin yerinde yeni orman yetistirilir" ifadesi oldugunu hatirlatarak, "Orada bir yapilanmaya falan gidemezsiniz, bu yerlerde baska çesit tarim ve hayvancilik da yapilamaz. Yanan orman alanlarinin bugüne kadar nasil yeniden agaçlandirdigimiz ortada. Son yanginlardan sonra bu bölgelerde hizla agaçlandirma faaliyetlerine baslayacagiz." dedi.

Erdogan, iktidar olduklari 19 yillik dönemde 5,5 milyar agaç diktiklerini belirterek, "Bunu bizim iktidarimiz yapti ve hala da ayni kararlilikla yolumuza devam ediyoruz. Yani vatandaslar bu Bay Kemal'in yalanlarina itibar etmesin, yanan ormanlarimiz küllerinden yeniden dogacak. Bu alanlar en verimli sekilde agaçlandirilacak, yeniden orman olacak. Bunlarin ilgililerine sorun 'Siz ne kadar agaç diktiniz, sizin belediyeleriniz ne kadar agaç dikti? Bize bunun cevabini verin' deyin." ifadelerini kullandi.

Istanbul Belediye Baskanligi dönemini hatirlatan Erdogan, belediye baskanligini CHP'den aldigini ve o dönemde kentin kurak oldugunu söyledi. Kendisi göreve geldikten sonra sevlerin hepsini süratle yetismis agaçlarla agaçlandirdiklarini anlatan Erdogan, söyle konustu:

"6 ay içerisinde ne olduguna Istanbullular sasirdi. Zaten suyu da yoktu ki Istanbul'un, kurak. Biz geldik suya da kavusturduk Istanbul'u hamdolsun. Simdi burada da yine iktidara geldigimiz günden beri orman varligimizi artirmaya yönelik çalismalarimiz, yesil vatanimiza ne kadar büyük bir önem verdigimizi zaten ispatliyor. Bu konudaki basarimiz Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütünün Küresel Orman Kaynaklari Degerlendirme Raporu'nda da tescillendi. Onlar da bunu tescillediler. Türkiye 2015 yilinda orman varligini artiran ülkeler siralamasinda dünyada 46'nci sirada iken, 2020 yilinda 27'nci siraya yükseldi. Türkiye en çok agaçlandirma yapan ülkeler siralamasinda Avrupa'da birinci, dünyada altinci sirada yer aldi."

Erdogan, 2019'da 11 Kasim'i "Milli Agaçlandirma Günü" ilan ettiklerini hatirlatarak, bu kapsamda ülkenin dört bir yaninda milyonlarca fidani ögrencilerle beraber toprakla bulusturduklarini söyledi.

"Gelecege Nefes" projesiyle de orman alanlarini genislettiklerini ve yeni orman alanlari olusturduklarini animsatan Erdogan, bunlari ayni sekilde devam ettireceklerini söyledi.

- "Türk Hava Kurumu devletin bir kurumu degildir"

Yanginlarda Türk Hava Kurumu tartismasi yasandigi ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun Türk Hava Kurumunu ziyaret ettigi hatirlatilarak, "Türk Hava Kurumu ile ilgili düsünceleriniz nedir? Orayi yeniden ayaga kaldirmak gibi bir planiniz var mi?" diye sorulmasi üzerine Erdogan, "Türk Hava Kurumu devletin bir kurumu degildir. Bunu vatandaslarimiz bilmiyor, vatandaslarimiz zannediyorlar ki 'Türk Hava Kurumu devletin bir kurumudur', hayir degil. Nasil çesitli vakiflar, dernekler vesaireler varsa Türk Hava Kurumu da bunlardan bir tanesi." dedi.

Erdogan, Türk Hava Kurumunun elindeki uçaklara dair tartismanin yeni bir tartisma olmadiginin da altini çizerek, birkaç yil önce "kurumun elindeki uçaklarin yetersiz oldugunu, Türk Hava Kurumunun mezarliga döndügünü ve mevcut yapisiyla bir yere varilmayacagini" söyledigini hatirlatti.

Orayi bir ziyaretinde bu hali gördügünü anlatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Türk Hava Kurumu yetkilileri gerekli adimlari atmadigi gibi çalisir durumdaki uçaklarin da bakimini yaptirmayarak, hepsini adeta çürümeye terk etmisler. Yani oran itibariyla o zaman, mesela bunlarin 3 tanesi hani 'pert' diyoruz ya araçlarda filan, bunlarin da 3 tanesi pert, 6 tanesi 'eh' böyle bir durumda. Türk Hava Kurumu 1985'ten itibaren orman idaresine yangin söndürme hizmeti vermis yani tedarikçi bir kurum olarak hizmet vermis ve bunun için de karsiliginda çok ciddi bedeller devletten, Tarim Orman Bakanligindan almis. Ama filosunu genisletme, mevcut uçaklarini modernize etme böyle bir derdi olmamis. Peki o dönemde de kurumun arkasinda kim vardi? CHP zihniyeti vardi ve böyle bir adim atmadilar. Simdi çikmis, 'Türk Hava Kurumunu çalistirmiyor' diyorlar. Türk Hava Kurumunu çalisamaz hale getiren sizsiniz, uçaklarin bakimini yaptirmayan kurumun eski yöneticileridir. Kurumun finansal sikintisi sebebiyle bu bakim ve onarim ihtiyaci giderilemedigi için uçaklar halihazirda bile uçusa elverisli degil ve çok daha açik, net konusuyorum, kurumun içine düstügü durumu, kurumu bu hale getirenlerin kara propagandalari ile hükümete yöneltme çabalarini dogrusu ben hayretle izliyorum. Dürüst olun, samimi olun. Geçmisine baktigimiz zaman Türk Hava Kurumunun orada zaten CHP zihniyetini göreceksiniz."

"Gelecege iliskin birçok raporda afetlerin, marjinal hava hareketlerinin çok olacagi bunun da gündelik hayati çok etkileyecegi ifade ediliyor. Önümüzdeki dönemde bu ifade edilen bu gerçekler yasanacaksa yeni tedbirler almak gerekir mi? Örnegin bir Afet Bakanligi gibi bir süreç söz konusu olabilir mi?" seklindeki soruya ise Erdogan, su yaniti verdi:

"Bakanlik dediginiz zaman çok büyük isler yapar anlamina gelmez. Önemli olan kurumlarin çok güçlü olmasi. Su anda AFAD bizim yani adeta bir bakanlik gibi çalisir halde. Nereye bagli? Içisleri Bakanligina bagli. Yönetim, ekip güçlü oldugu zaman AFAD'la çok seyleri yapabiliyorsunuz ve cumhurbaskanligi hükümet sistemi ile birlikte bu durumlari biz düsündük. Tarim, orman, su mesela tek çati altinda yönetilmeye baslandi. Dogru planlama ve yönetimin tek elden yapilip, koordine edilmesi amaciyla bu çerçevede de bu sürece devam ediyoruz. Simdi buradan biz zaten bu isi yürütüyoruz, görüyoruz herhangi bir sikintimiz yok. Dolayisiyla herhangi bir sikinti da olmadigina göre, su anda tarim, orman, hayvancilik bu isi basarili bir sekilde sürdürdügüne göre, AFAD kurum olarak basarili bir yönetim tarzi ortaya koyduguna göre yapilmasi gereken ne olur bundan sonra, eger bizim araç, gereç vesaire gibi kadro ihtiyaçlarimiz olmasi halinde onlarla bunu takviye ederiz ve takviye etmek suretiyle de biz süreci devam ettiririz."

Cumhurbaskani Erdogan, bundan sonra da AFAD'in çok daha güçlü bir sekilde yoluna devam edecegini söyledi.

"Bu profesyonel ekibimizi böyle bir hale getirelim ki bizim stoklarimizi da arttiralim." dedigini de animsatan Erdogan, "Buna nereden geldik? Manavgat'in Kalemli köyündeki o vatandasimiz bizden hani traktörü istedi ya, bizim dedim mesela traktörlerimiz olsun. 40-50 tane traktör AFAD'in depolarinda bulunsun. Herhangi bir sey oldugu anda biz hemen oradan onlara aninda traktörünü gönderelim. Gerçi bu dönemde böyle bir seye ihtiyaç var mi, yok. Niye, traktör üreten fabrikalardan zaten onun hemen aninda siparisiniz verir alirsiniz. Yani onun için beklemeye de gerek yok, hepsinin elinde zaten stoklari var, oralardan da bu isi yürütürsünüz ama derdim baska, nedir? Böyle bir sey oldugunda 'aninda deponda var, depodan alir gönderirsin' gibi çalismalarla AFAD'in profesyonel kadrosunu daha güçlü hale getirmek ve herhangi bir afette surada, burada filan hiç beklemeden olaylara aninda müdahale etmek." ifadelerini kullandi.

(Sürecek)

Kaynak: AA