Bakanlar Kurum Ve Karaismailoglu, Marmaris'te Koordinasyon Toplantisi Sonrasinda Konustu Açiklamasi

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum:'Biliyorduk ki tüm dünya da bizimle beraberdi ancak her zaman oldugu gibi Azerbaycanli kardeslerimiz buradalardi ve bizimle ayni Kurtulus Savasi'ndaki mücadele gibi orman alanlarinda, sehirlerimizde bizimle beraber yanginla mücadele ettiler' Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Bu süreçte dost kardes Azerbaycan'i yanimizda görmemiz, onlarla birlikte çalismamiz bize hem moral motivasyon oldu, hem de yanginla mücadelede bize çok büyük destek sagladilar'.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, orman yanginlariyla mücadelede tüm dünyanin kendileriyle beraber oldugunu bildiklerini belirterek, "Ancak her zaman oldugu gibi Azerbaycanli kardeslerimiz buradalardi ve bizimle ayni Kurtulus Savasi'ndaki mücadele gibi orman alanlarinda, sehirlerimizde bizimle beraber yanginla mücadele ettiler." dedi.

Kurum, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve Azerbaycan Olaganüstü Haller Bakan Yardimcisi Etibar Mirzeyev'in de katilimiyla Mugla Marmaris Ögretmenevi'nde düzenlenen koordinasyon toplantisi sonrasinda açiklama yapti.

Bakan Kurum, burada yaptigi açiklamada, Türkiye'de 28 Temmuz'da Manavgat'ta baslayan, Antalya ve Mugla ile ilçelerinde de çikan orman yanginlarinin oldugunu hatirlatti.

Es zamanli olarak yedi ilde büyük orman yanginiyla karsi karsiya kaldiklarini vurgulayan Kurum, sunlari kaydetti:

"Büyük bir afeti yasadik. Her afette oldugu gibi devletimizin tüm birimleri, Bakanlarimiz, Bakanliklarimiz, Cumhurbaskanimizin liderliginde yapilmasi gereken tüm çalismalari yapmak için olay yerine intikal ettik. Biliyorduk ki tüm dünya da bizimle beraberdi ancak her zaman oldugu gibi Azerbaycanli kardeslerimiz buradalardi ve bizimle ayni Kurtulus Savasi'ndaki mücadele gibi orman alanlarinda, sehirlerimizde bizimle beraber yanginla mücadele ettiler."

- "Biliyoruz ki yüregimiz bir atiyor, iki ayri devletiz ama tek ülkeyiz"

Kurum, yarali itfaiye ekibinin de oldugunu, Azerbaycanli kardeslerinin de yanginin söndürülmesi için cansiperane mücadele ettigi için mütesekkir olduklarini bildirdi.

Tüm Azerbaycanlilara tesekkür eden Kurum, sunlari kaydetti:

"Allah razi olsun. Biliyoruz ki yüregimiz bir atiyor, iki ayri devletiz ama tek ülkeyiz. Kalbimiz bir gönlümüz bir. Azerbaycanli Bakan Yardimcimiz da yanginin basindan itibaren bizimle birlikteydi. Burada bir fiil gerek sahada gerek koordinasyon çalismalarimiza ortak oldular, bizler için yapilmasi gereken tüm fedakarligi Azerbaycanli kardeslerimiz yaptilar. 700'ü askin itfaiyeci kardesimiz, yine araç ve gereçleriyle burada yangini söndürmek için insanüstü bir performans sergilediler ve yanginlarin kontrol altina alinmasinda önemli bir rol üstlendiler. Bizi yalniz birakmayan bakanimiza, tüm itfaiyeci kardeslerimize tesekkür ederiz. Biz Azerbaycan ile bir ve beraberiz. Bir asir boyu beraberiz, yüz yillarca da bu kardesligimiz sürecek. Kardesligimiz sürdügü sürece biliyoruz ki hangi ülke dara düsse iki ülke Türkiye ve Azerbaycan bir ve beraber olacaktir."

- "Dünya tarihinde en büyük afetle karsi karsiya kaldik"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu da 14 gün önce baslayan, Türkiye tarihinin en önemli yanginlarindan birine sahit olduklarini söyledi.

Antalya'daki orman yanginin 10 gün sürdügünü anlatan Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Mugla tarafinda bugün, yarin bitirmek üzere oldugumuz bir yanginla 14 gündür mücadele ediyoruz. Dünya tarihinde en büyük afetle karsi karsiya kaldik. Burada Türk milleti olarak topyekun bir mücadele yaptik. Hem devlet ve milletin kardesligi olarak çok önemli bir isin sonuna gelmek üzereyiz. Bu süreçte dost kardes Azerbaycan'i yanimizda görmemiz onlarla birlikte çalismamiz bize hem moral motivasyon oldu hem de yanginla mücadelede bize çok büyük destek sagladilar. Iki devlet, tek millet olan Azerbaycanli kardeslerimizin burada büyük bir basari örnegini gördük. Onlara minnettariz."

Karaismailoglu, Azerbaycanli ekiplerin bölgede zorlu süreçte yardimci olmalarinin fevkalade memnun ettigini dile getirdi.

Tüm ekibe tesekkür eden Karaismailoglu, "Onlardan Allah razi olsun. Emeklerine minnettariz. Bizler de Azerbaycan'in her zaman zor gününde yaninda oldugumuz gibi bundan sonra da her zaman zor günlerinde yaninda olacagiz. Bizlere destek veren, bu büyük felaketin önlenmesinde bize büyük çaba sarf eden Azerbaycanli kardeslerimize tesekkür ederiz." diye konustu.

- "Türkiye büyük bir devlettir"

Azerbaycan Olaganüstü Haller Bakan Yardimcisi Etibar Mirzeyev de devam eden yanginlara müdahale ettiklerini bildirdi.

Birçok mevkide söndürme ve sogutma çalismalarina katildiklarina deginen Mirzeyev, ekiplerinin 24 saat yanginlara karsi nöbette oldugunu söyledi.

Bakanlarin ve yetkililerin sadece yangini söndürmek için ugrasmadigini halkin yaralarini da sarmaya çalistigini aktaran Mirzeyev, "Her zaman Türk kardeslerimizin yanindayiz. Türkiye büyük bir devlettir, bunu atlatacaktir. Böyle bir yangin Türkiye'de hiç olmamistir. Çok agir yanginlar oldu. Bir millet, iki devletiz. Bizim dostlugumuz ebedi ve sonsuzdur. Türk halki bizim muharebemizde bizim yanimizda oldularsa biz de her zaman Türkiye'nin yaninda olacagiz." diye konustu.

Mugla Valisi Orhan Tavli, AK Parti Mugla milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan da Azerbaycan'a destekleri nedeniyle tesekkür etti.
Kaynak: AA