UNESCO Miras Listesi Için Gordion Antik Kenti'nde Son Adim

Polatli Belediye Baskani Mürsel Yildizkaya tarafindan 2014 yilinda kurulan Polatli Belediyesi Tarihi Alanlar Tanitim Merkezi; Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne girebilmesi için uzun zamandir yürüttügü kapsamli çalismalarda sonuca yaklasti. Uluslararasi Anitlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) adina Gordion Antik Kenti hakkinda degerlendirme raporu hazirlamak üzere görevlendirilen Uzman Cynthia Dunning ve beraberindeki heyet, 5 gün boyunca Polatli’da incelemelerde bulundu.

UNESCO Miras Listesi Için Gordion Antik Kenti'nde Son Adim
2018 Yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi ile Polatli Belediyesi arasinda imzalanan protokol dogrultusunda; Gordion’un Dünya Miras Listesi’ne girebilmesi için UNESCO’ya teslim edilen dosya kapsaminda baslayan incelemeler geçtigimiz hafta itibariyle gerçeklestirildi.

Isviçre’den Polatli Gordion Antik Kenti’ne gelen Uzman Cynthia Dunning ve beraberindeki heyet; UNESCO’ya verilecek nihai degerlendirme raporu için toplantilar ve geziler gerçeklestirdi. Polatli Tarihi Alanlar Tanitim Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç önemli toplantilar ve inceleme gezileri boyunca heyete eslik etti. Hazirlanacak nihai rapor dogrultusunda Antik Gordion Kenti’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne alinip alinmayacagi karara baglanacak.

Baskan Yildizkaya çalismalari yakindan takip etti

Gordion Antik Kenti’nde bes gün süren geziler ve incelemeler boyunca ICOMOS Heyeti ile yakindan ilgilenen Polatli Belediye Baskani Mürsel Yildizkaya; Polatli’nin marka sehir yolculugunda en önemli adimlardan biri olan Gordion Antik Kenti’nin Dünya Miras Listesi’ne girebilmesi çalismalarina ev sahibi yapmaktan mutluluk duyduklarini dile getirdi. Polatli Belediyesi’nin çabasi ve katkilariyla Gordion’da yapilan çalismalari oldukça begendiklerini söyleyen heyet; Antik Kentin peyzaji ve yerel dokusunu begendiklerini belirtti.

ICOMOS Heyeti, incelemelerinde Gordion’u sahiplenerek UNESCO (Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kültür Kurumu) sürecinde yapmis oldugu çalismalardan dolayi Polatli Belediye Baskani Mürsel Yildizkaya’ya tesekkür etti.

Heyet Polatli’dan pozitif görüslerle ayrildi

Gordion Antik Kenti, Tümülüsler, kazi evi ve kazi evi depolarinda incelemelerde bulunan heyet, incelemelerini Gordion Müzesi ve MM Tümülüsünde sürdürdü. Ziyaret çerçevesinde Gordion ile ilgili bilgiler alan Uzman Cynthia Dunning, sergilenen misafirperverlikten dolayi memnun oldu. Bes gün boyunca Antik Kentte incelemelerde bulunan Uzman Cynthia Dunning degerlendirmelerini tamamlayarak raporlarini sunmak için Polatli’dan pozitif görüslerle ayrildi. Inceleme ve Raporlama Çalismalari Kapsaminda bes gün süren incelemelerde Uzman Cynthia Dunning’e; ICOMOS Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Zeynep Kuban Tokgöz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcileri Doç. Dr Zeynep Aktüre, Nezih Basgelen ve Cansu Türk, Kültür ve Turizm Bakanligindan Sehir Plancisi Dr. Zeynep Tuna Yüncü, Arkeolog Pinar Kusseven, Arkeolog Yildirim Inan, Alan Baskani Ankara Koruma Kurulu Bölge Müdürü Mustafa Kaymak, Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Brian Rose, Dr Ayse Gürsansalzman, Dr.Gareth Darbyshire, Günsel Güngör, Polatli Belediyesi’nden Pota Genel Koordinatörü Kadim Koç, Arkeolog Fatih Talay, Emre Özcan, Müze Müdürlügünden Arkeolog Mustafa Metin, Koruma Kurulundan Arkeolog Ant Atasoy ve Sehir Plancisi Ersun Varol eslik etti.
Kaynak: İHA