Türk Telekom, 2021'In Ilk Yari Finansal Ve Operasyonel Sonuçlarini Açikladi

Yilin ilk 6 ayinda 15,8 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un, net kâri 2,6 milyar TL’ye, toplam abone sayisi da 50,7 milyona ulasti.

Türk Telekom, 2021'In Ilk Yari Finansal Ve Operasyonel Sonuçlarini Açikladi
Türk Telekom, 2021’in ilk yari finansal ve operasyonel sonuçlarini açikladi.

Yilin ilk 6 ayinda yüzde 19 büyüme ile 15,8 milyar TL gelir elde eden sirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kâri (FAVÖK) 7,8 milyar TL’ye ulasirken, ilk yari yilda FAVÖK marji ise yüzde 49,6 oldu. Yilin ilk yarisinda 2,6 milyar TL net kâr elde eden sirketin yatirim harcamalari da ilk 6 ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 25 artarak 2,7 milyar TL’ye yükseldi.

Toplam abone sayisi 50,7 milyona ulasti

Yilin ilk yarisinda toplam abone sayisini 50,7 milyona tasiyan Türk Telekom’un son on iki aydaki net abone kazanimi 2 milyon oldu. Sabit genisbant abone sayisi 13,8 milyona yükselirken sabit genisbant ARPU yillik yüzde 14 artti. Fiber abone sayisi yilin ilk 6 ayinda, yillik yüzde 68 artis ile 8,1 milyona ulasti. Mobil abone sayisi 23,4 milyon olurken mobil ARPU’da yillik yüzde 14,8 büyüme kaydedildi.

Ümit Önal: “Dijital dönüsüm, stratejik yatirimlar ve müsteri deneyimi ile sürdürülebilir büyümeye bagliligimiz sürüyor”

Finansal sonuçlari degerlendirmek üzere gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “2021’in ikinci çeyreginde de Türkiye genelindeki müsterilerimize en iyi telekom hizmetlerini saglayarak paydaslarimiza tatmin edici bir finansal ve operasyonel performans sunmayi basardik. Saglam geçmisimiz, en üst kalitedeki sebekemiz ile pandemiye yönelik önlemlerin devam ettigi bu dönemde, siklikla degisen müsteri davranislarina ve is ortamlarina hizli bir sekilde uyum sagladik. Süratli dijital dönüsüm, stratejik yatirimlar ve birinci sinif müsteri deneyimi ile sürdürülebilir büyümeye bagliligimiz sürüyor. Bir yandan günümüzün taleplerini yakalarken, diger yandan da üstün hizmetlerin hizla sunulmasina odaklaniyor ve buna göre ilerliyoruz” dedi.

“Hedefimiz teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüstürmek”

“Türk Telekom olarak, hizla degisen dünyada muazzam bir dönüsüme liderlik ediyoruz” diyen Önal, “Müsterilerimize ve paydaslarimiza hak ettikleri degeri sunmak için tüm kararliligimiz, çevikligimiz, yükselen gücümüz ve bilgi birikimimizle sorumlu bir sekilde hareket ediyoruz. Türkiye’nin lider entegre telekom sirketi olarak aldigimiz her karar ve attigimiz her adim, teknolojiyi iyilik ve fayda için kullanmaya ve sürdürülebilir büyümeye hizmet ediyor. Insani merkeze alan yaklasimimizla daha iyi bir toplum için Türkiye’nin dijital yolculuguna ve 5G’ye geçisine öncülük etmek için çalisiyoruz. Verimlilik, risk yönetimi, finansal zindelik ve müsteri deneyimi odagimiz, uygulamalarimizin vazgeçilmez yaklasimi olmaya devam ediyor” diye konustu.

“Fiber yatirimlarimizla 5G’ye geçisin öncüsüyüz”

Türkiye’de 5G teknolojisine geçise öncülük etme hedeflerinin devam ettigini ve fiber yatirimlarin 5G’ye geçisteki önemine deginen Önal, sözlerine su sekilde devam etti: “Ülkemizdeki herkesin fiber aga erisimini saglamak en önemli önceliklerimiz arasinda. 2. çeyrek itibariyla 81 ildeki fiber agimiz 345 bin km uzunluga eristi. Toplam fiber abone sayimiz 8,1 milyona erisirken, fiber abonelerimizin payi da yüzde 58’i asti. Fiber dönüsüm projelerimiz sürekli artan kapsamamizla ileriye yönelik büyümemiz için güvence olusturuyor.”

“Mobilde ‘yüksek deger’ saglamaya odaklaniyoruz”

Mobil iletisim alaninda yüksek deger olusturmayi hedeflediklerini vurgulayan Önal, “Mobilde, güçlü pazar payimizin yani sira son birkaç yilda kapsama, sebeke kalitesi ve müsteri deneyimi gibi alanlarda büyük kazanimlar elde ettik. Güçlü ARPU büyümesi, devam eden fiyatlama aksiyonlari, yenilikçi teklifler ve portföy optimizasyonu gibi çesitli faktörler ile saglandi. Premium segment ürünümüz Prime’a tasidigimiz abone tabaninin da güçlü etkisiyle mobil ARPU’daki iyilesme beklentilerimizin de ötesinde seyrediyor. Prime bizlere önümüzdeki dönemler için mobilde daha fazla gelisme alani saglayacak.” dedi.

“Dijital yeteneklerimizi daha da çesitlendiriyoruz”

Önal son olarak, hizli dijitallesme çaginda gerek bireysel gerekse de kurumsal müsterilerine sunduklari ürün ve hizmet tekliflerini yenilediklerini ifade ederek, sözlerine söyle devam etti: “Artan ve hizla gelisen ihtiyaçlar karsisinda bireysel ve kurumsal segmentlerde dijital çözümlerimizi daha da çesitlendiriyor, çevrim içi satis kanallarimizi sürekli yeniliyoruz. Türkiye’deki kamu ve özel kuruluslarin dijital evrimini desteklemek için yenilikçi bulut tabanli hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Müsterilerimizi merkeze aliyor ve yasam döngülerinde dokundugumuz her alanda deneyimlerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Fintek ayak izimizi genisletmeyi ve KOBI’lerin uçtan uca dijital dönüsümüne yardimci olmayi sürdürecegiz.

2021 öngörülerimizi bir kez daha yukari yönlü revize ediyoruz

Ikinci çeyrekte beklentimiz üzerinde gerçeklesen gelir artisi, 2021 öngörümüzde yukari yönlü bir revizyonu daha gerekli kildi. Buna göre, 2021 yili operasyonel gelir büyümesi beklentimizi yaklasik yüzde 16’dan yaklasik yüzde 17’ye; FAVÖK beklentimizi yaklasik 15,4 milyar TL’den yaklasik 15,8 milyar TL’ye; yatirim harcamalarimizi yaklasik 8 milyar TL’den yaklasik 8,5 milyar TL’ye yükseltiyoruz."
Kaynak: İHA