Fransa'da Yüzbinlerce Kisi Hükümetin Kovid-19 Ile Mücadele Politikasini Protesto Etti

'Kovid19 asisi zorunlulugu' ve 'saglik ruhsati' karsitlari art arda üçüncü cumartesi meydanlara çikti Sam ismindeki protestocu: 'Kisitlamalarimiz gittikçe artarken, özgürlüklerimiz azaliyor. Aslinda asi karsiti ya da taraftari biri degilim. Evet veya hayir diyebilme seçenegimin olmasini istiyorum'

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin bazi mesleklere zorunlu hale getirilmesi ve Kovid-19 saglik ruhsati uygulamasi, en az 200 bin kisi tarafindan protesto edildi.

Basta baskent Paris olmak üzere, ülkenin 184 noktasinda yüz binlerce kisi, hükümetin Kovid-19'la mücadele politikalarini protesto için art arda üçüncü cumartesi meydanlari doldurdu.

Resmi verilere göre, en az 3 bin güvenlik gücünün görevlendirildigi Paris’in 4 ayri yerinde düzenlenen protestolara 14 bin 250 kisi katilirken, ülke genelinde en az 200 bin kisi gösterilere katildi.

Sari Yelekliler, "özgürlük" adi altinda düzenledikleri protestoya Viliers metro istasyonu etrafinda toplanarak, "diktatör hapishaneye", "özgürlük", "Macron istifa" sloganlari esliginde Bastille Meydanina dogru ilerledi.

Izin verilen rotanin disina çikmak isteyen protestocular ile polis arasinda arbede yasandi.

Güvenlik güçleri, kendilerine tas, sopa, maytap atan göstericilere göz yasartici gaz, cop ve tazyikli suyla müdahale etti.

Göstericilerin bir kismi, çöp konteynerlerini atese verdi.

Bazi göstericiler, yollari üzerindeki Agence France Presse ekibine, protestolari manipüle ettikleri gerekçesiyle tükürerek ve hakaret ederek tepki gösterdi.

Içisleri Bakani Gerard Darmanin, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Fransa genelindeki gösterilerde 3 polisin yaralandigini, 10’u Paris’te 19 göstericinin gözaltina alindigini belirtti.

Paris'teki gösteriye katilan ve soyismini belirtmeyen Sam ismindeki gösterici AA muhabirine yaptigi açiklamada, hükümetin politikalarindaki sapmalarini protesto etmek için geldigini söyledi.

Sam, "Kisitlamalarimiz gittikçe artarken, özgürlüklerimiz azaliyor. Aslinda asi karsiti ya da taraftari biri degilim. Evet veya hayir diyebilme seçenegimin olmasini istiyorum." ifadelerin kullandi.

Manon ismindeki diger bir gösterici de yasli bakim evlerinde (EHPAD) çalistigini asi zorunlulugunu ve Kovid-19 saglik ruhsatini protesto etmek için geldigini belirtti.

"Çocuklarimiza daha iyi bir gelecek sunabilmek adina protesto etmeye geldik. Küçük yasta 3 çocugum var ve çocuklarim için böyle bir dünya istemiyorum. Ne de olsa bir hukuk devletindeyiz." diyen Manon, protesto etme hakkinin polislerce engellenmek istendigini aktardi.

- Saglik diktatörlügü

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, bazi meslek gruplarina yönelik Kovid-19 zorunlu asi politikasini ve saglik ruhsati uygulamasini yürürlüge koyan Kovid-19 ile mücadele yasasi nedeniyle elestiriliyor.

Parlamentodan 26 Temmuz'da geçen yasa, hastane ve bakimevi çalisanlarina, itfaiyecilere Kovid-19 asisi zorunlulugu getiriyor. Yasa, belli etkinlik ve mekanlara giriste, Kovid-19 asisi oldugunu belgelemeyi, son 48 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiren Kovid-19 ruhsat uygulamasini konser gibi genis katilimli etkinliklerin yani sira kafe, restoran, toplu tasima ve 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar ile eglence parklarinda da zorunlu hale getiriyor.

Tartismali yasa tasarisi, "saglik diktatörlügü" olarak nitelenmis, son iki hafta sonunda Fransa genelinde resmi verilere göre 160 binden fazla kisinin katildigi gösterilerde protesto edilmisti.
Kaynak: AA