Tokyo'da Kovid-19'A Karsi Agustos Sonuna Kadar Olaganüstü Hal Gündemde

Japonya hükümeti, artis trendini koruyan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarina karsi baskent Tokyo’da agustos sonuna dek olaganüstü hal planliyor.

Kyodo ajansinin hükümet kaynaklarina dayandirdigi haberine göre, yeterli düzeyde düsüs göstermeyen Kovid-19 vakalarina karsi baskentte olaganüstü hal uygulanmasi yeniden gündemde.

Basbakan Suga Yosihide, Saglik Bakani Tamura Norihisa ve Kovid-19 Tedbirlerinden Sorumlu Kabine Üyesi Nisimura Yasutosi ile görüsmesi sonrasi basin toplantisi düzenledi.

Suga, "Tokyo’daki vakalar yükselis trendinde. Salginin yayilmasini durdurmak için elimizden geleni yapacagiz" diyerek yeni bir olaganüstü hal sinyali verdi.

Tokyo ve Osaka dahil 10 eyalette 11 Temmuz’da sona erecek kismi olaganüstü halin gidisatina deginen Suga, olasi yeni olaganüstü hal ilanina iliskin karari hafta içinde duyuracaklarini söyledi.

Kyodo'ya göre hükümet kaynaklari yeni olaganüstü halin 23 Temmuz-8 Agustos dönemine denk gelen Tokyo Olimpiyatlarini kapsayacagini ve 22 Agustos'a kadar sürecegini kaydediyor.

Hükümete bagli Kovid-19 Danisman Heyeti Baskani Omi Sigeru, vakalarin yükselis seyrini korumasi halinde Tokyo Oyunlari esnasinda saglik altyapisinin zorlanabilecegini söyledi.

Tokyo Valisi Koike Yuriko da baskentteki vaka seyrini "oldukça ciddi" seklinde niteledi ve turnuvanin güvenli bir sekilde düzenlenebilmesine yönelik çabalari hizlandiracaklarini söyledi.

Ilan edilmesi halinde 2020 basindan bu yana Tokyo’da dördüncü kez olaganüstü hal uygulamasi yürürlüge girmis olacak.

Daha önce 24 Temmuz-9 Agustos 2020'de yapilmasi planlanan ve salgin nedeniyle ertelenen Olimpiyat Oyunlari'nin 23 Temmuz-8 Agustos 2021'de düzenlenmesi kararlastirilmisti.

Kaynak: AA