Sultan Seyh Musa Külliyesi'nin Temel Atma Töreni Gerçeklestirildi

Mardin’in Artuklu ilçesine bagli Sultanköy’de yapilacak olan Sultan Seyh Musa Külliyesi’nin temel atma töreni gerçeklestirildi.

Sultan Seyh Musa Külliyesi'nin Temel Atma Töreni Gerçeklestirildi
Mardin’de bulunan inanç merkezlerinden biri olan Sultan Seyh Musa Külliye ve Türbesi ziyaretçi akinina ugruyor. Bununla birlikte var olan caminin yeterli olmamasi üzerine Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan bölgede bulunan ve mülkiyeti vakiflar bölge müdürlügüne ait olan 50 dönümlük bir arazi üzerine bir külliyenin yapimina karar verildi.

Yapim çalismalarinin baslamasiyla birlikte bugün temel atma töreni gerçeklestirildi.

Törene Artuklu Kaymakami Haci Hasan Gökpinar, Vakiflar Diyarbakir Bölge Müdürü Metin Evsen ve Il Müftüsü Ali Hayri Çelik katildi.

Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan törende bir açiklama yapan Artuklu Kaymakami Haci Hasan Gökpinar, bölgede tescilli yapi olan Sultan Seyh Musa Külliyesi ve Türbesi’ne yakisacak bir caminin yapilisindan dolayi duydugu memnuniyeti belirterek, emegi geçen herkese tesekkür etti.

Diyarbakir ve Mardin arasinda bulunan Sultan Seyh Musa Cami ve Türbesinin bölgedeki inanç merkezlerinden bir tanesi oldugunu kaydeden Vakiflar Bölge Müdürü Metin Evsen, “En önemli inanç merkezlerinden bir tanesidir. Tabi hemen yaninda bulundugumuz cami 1988 yilinda yapilmis ihtiyaca cevap vermediginden ve buranin tescilli bir yapi olmadigindan dolayi kurulla görüsmeler yaptik. Kuruldan gerekli proje onaylarini aldiktan sonra su an bulundugumuz alanda büyük bir cami yapma ile ilgili gerekli izinleri aldik. Sayin valimizin, belediye baskanlari ve kaymakamimizin destekleri oldu” dedi.



“1200 kisilik bir cami yapiliyor”

Burada tamamiyla imece yoluyla, bagis ve sponsorlarla caminin yapimina basladiklarini söyleyen Evsen, “Bugün temelini attik. Elhamdülillah bugün temel atmadan dolayi da çok sevinçliyiz. Gerçekten de bu bölgede böyle bir camiye ihtiyaç vardi. Tabi bu cami yalniz cami olarak degil, 1200 kisilik kapasiteli bir cami. Caminin alt tarafinda kütüphane, konferans salonu ve mutfak olacak. Dikkat ederseniz burada yogun bir ziyaretçi akini var. Bu ziyaretçi akinina daha hijyenik ortamlarda onlarin ihtiyaçlarini karsilayabilmek için, elimizden geldigi kadar çalismalarimiza devam edecegiz. Bu projelerinde bir an evvel bitmesiyle ilgili yogun bir çaba içerisindeyiz. Insallah belirlenen sürede camimizi tamamlayip, hizmete açmayi düsünüyoruz” diye konustu.

Temelini attiklari eseri yil sonuna dogru bitirmeyi düsündüklerini belirten Evsen, “Hem cami hem de alt tarafta müstemilatlari var. Belki bölgede ilk olacak kütüphanesi olan bir cami yapacagiz. Tamda Sultan Seyh Musa hazretlerine uygun. Buranin dokusuna uygun bir yapi yapacagiz insallah. Dolayisiyla halkimizin büyük bir teveccühü var bagislar konusunda. Yalniz cami ve müstemilatiyla yetinmeyecegiz. Burada genis bir alanimiz var 50 dönümlük. Mülkiyeti vakiflar genel müdürlügüne ait olan bir alanimiz var. Bu alanda da hem cami hem de cami müstemilati olan az önce zikrettigim o eserleri bütünleyen yapilar olacak. Ayni zamanda burada güzel bir peyzaj çalismasi yapacagiz. Bu peyzaj çalismalarinda revize etme durumumuz da olacak. Burada hep dut agaçlari var, buranin dokusuna uygun agaçlar” seklinde konustu.

Evsen, bu projenin müsebbibi olan basta vakiflar genel müdürlügü, Sultan Seyh Musa Cami ve Külliyesi Yasatma Dernegi üyelerine sahsi, bölge müdürlügü ve dernek baskani olarak bagista bulunan herkese tesekkür etti.

Törende Il Müftüsü Ali Hayri Çelik’in yaptigi duanin ardindan butona basilarak Sultan Seyh Musa Cami ve Külliyesi’nin temeline ilk harç döküldü.
Kaynak: İHA