Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'den Afganistan Isgali Itirafi Açiklamasi

'Bugün aldigimiz karari (Afganistan'dan çekilme) almamis olsaydik sonuçlari çok daha agir olurdu' 'Bu, 20 yillik askeri olarak kazanilamamis bir savas'.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan isgalinin sona ermesiyle "bir zafer ilani" yapmayacaklarini belirterek, isgal için "Bu, 20 yillik askeri olarak kazanilamamis bir savas." dedi.

Günlük basin toplantisinda degerlendirmelerde bulunan Psaki, ABD ordusu ile Afganistan'in isgalinden bu yana çalismis olan çogunlugu tercümanlardan olusan Afganlarin özel vize süreçlerine hiz verdiklerini söyledi.

Psaki, "Kongre ile de yakin çalisiyoruz bu konuda. Binlerce Afgani aileleri ile birlikte ülke disina çikarmak üzere bir planlama yaptik. Bu planlamada ABD'deki bazi askeri üsler ve üçüncü ülkeler belirledik. Askerlerimiz tamamen çekilmeden bu Afganlar üçüncü ülkelere tasinacak." diye konustu.

Hangi ülkelerden bahsettigi konusunda detay vermeyen Psaki, bu tasinma sürecinin ise agustos itibariyle baslayacagini kaydetti.

ABD'nin Pasifik'teki Guam adasi dahil, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'in da Afganlarin geçici olarak götürülecegi ülkeler oldugu iddia ediliyor.

- "Bu, 20 yillik askeri olarak kazanilamamis bir savas"

ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'daki durumun oldukça zor olacagini zaten beklediklerini dile getiren Psaki, "Bugün aldigimiz karari (Afganistan'dan çekilme) almamis olsaydik sonuçlari çok daha agir olurdu." diye konustu.

Psaki, Afganistan savasi için bir zafer ilani yapmayacaklarini vurgulayarak, "Bu, 20 yillik askeri olarak kazanilamamis bir savas." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA