Tizsa Nehri'nin Tasidigi Plastik Atiklar, Macaristan'da Çöp Daglari Olusturdu

Ukrayna topraklarindan akarak Macaristan’a ulasan Tisza Nehri her yil tonlarca plastik atigi Macaristan’a ulastiriyor. Geçtigimiz yil nehirden 26 bin metreküp plastik atik toplanirken, ülkedeki çöp daglari dikkat çekiyor.

Tizsa Nehri'nin Tasidigi Plastik Atiklar, Macaristan'da Çöp Daglari Olusturdu
Macaristan’in komsulari ile çöp sorunu giderek büyüyor. Tisza Nehri, Macaristan’a akarken Ukrayna, Romanya ve Slovakya’dan da tonlarca agirliktaki plastik atiklari da beraberinde getiriyor. Ukrayna topraklarindan akarak Macaristan’a ulasan nehrin, ülkede neden oldugu çöp daglari dikkat çekiyor. Geçtigimiz yil nehirden 26 bin metreküp plastik atik toplandigini ifade eden Macaristanli yetkililer, komsu ülkelerin üzerine düseni yapmadigini savunuyor. Nehrin topraklarindan geçtigi Ukrayna’da yetkililer ile temasa geçen Macar yetkililer, sorunun çözümü için isbirligi teklifinde bulunsa da taraflar arasinda uzlasi saglanamadi. Macaristan, Ukrayna tarafinin sorunun çözümü için gerekli kaynagi saglamamasindan sikayetçi.

Macaristan Ulusal Su Idaresi yetkilisi Istvan Lang konuya iliskin açiklamasinda, “Dürüst olmak gerekirse nehrin tasidigi atiklar arasinda Macaristan’da üretilen sisler de var. Bu isteki sorumlulugumuzu aliyoruz ancak, bu uluslararasi bir mesele. Ukrayna’nin atik yönetiminde sorun var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA