Slovenya Basbakani Jansa, AB Dönem Baskani Olarak Ülkesinin Önceliklerini Anlatti

Avrupa Birligi (AB) dönem baskanligini 1 Temmuz'da Portekiz'den devralan Slovenya'nin Basbakani Janez Jansa, ülkesinin 6 ay boyunca önceliklerinin AB'nin ekonomik direncinin korunmasi, stratejik özerkligi, hukukun üstünlügü ve göç gibi konular olacagini söyledi.

Jansa, Avrupa Parlamentosu'nun, Fransa'nin Strazburg kentinde düzenlenen genel kurul oturumunda, ülkesinin 6 aylik AB dönem baskanligindaki öncelikleri konusunda konusma yapti.

"Bu 6 ayda AB'nin daha stratejik ve uzun vadeli bakis açisiyla çalismasinin zamani gelmistir." diyen Jansa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle hazirlanan AB kurtarma paketiyle AB'nin stratejik özerkligine öncelik vereceklerini söyledi.

Ekonomik olarak düzelme devam ederken dijital ve çevreci dönüsümün de sürecegini aktaran Jansa, bir baska öncelik maddesinin ise hukukun üstünlügü ve AB yasam tarzinin korunmasi olacagini belirtti.

Jansa, haklar ve sorumluluklarin "dengeli" olmasi gerektigini, AB'nin insan haklari, temel haklar ve ifade özgürlügüne en üst seviyede önem verdigini söyledi. ABD ile iyi is birligi kurulmasinin önemine isaret eden Jansa, AB'nin dis sinirlarinin korunmasi ve yasal göçle yasa disi göç arasina kesin bir çizgi çekilmesi gerektigini ifade etti.

- Bati Balkanlar'a odaklanacak

Jansa, dis politikaya deginirken ise AB ile Bati Balkanlar arasindaki iliskiye odaklanacaklarini, ekim ayinda Slovenya'da AB ile Bati Balkan ülkeleri arasinda zirve toplantisi düzenleyeceklerini bildirdi. AB'nin genislemesinde bazi zorluklar bulundugunu kaydeden Jansa, "Amacimiz Bati Balkan ülkeleri için AB perspektifini canlandirmaktir." dedi.

Jansa, "Bati Balkanlar'a yönelik biz adim atmazsak bu adimlari farkli çikarlari ve degerleri olan baskalari atar." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Rusya ile AB arasindaki uzun vadeli iliskileri tanimlamak gerektigini belirten Jansa, "Türkiye, Akdeniz'in en önemli aktörlerinden biri haline gelmektedir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA