Selçuk Üniversitesi Akademik Tecrübesini SOBE Vakfi Ile Paylasacak

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu Otizmli Bireyler Egitim (SOBE) Vakfi arasinda otizmli bireylere yönelik egitim ve rehabilitasyon konularinda daha etkin hizmet sunabilmek amaciyla is birligi protokolü imzalandi.

Selçuk Üniversitesi Akademik Tecrübesini SOBE Vakfi Ile Paylasacak
Protokol kapsaminda Selçuklu Belediyesi, Selçuk Üniversitesi Otizm Uygulama ve Arastirma Merkezinin SOBE Vakfinda yapacagi faaliyetlerde ihtiyaç duyacagi yer tahsisi, demirbas materyalleri ve elektrik, elektronik, bilgisayar, network teçhizati ile çevre donanimlarinin teminini saglayacak. Protokol ile otizm farkindaliginin artirilmasi, üniversite ögrencileri ve ögretim elemanlarina yönelik otizmle ilgili bilgilendirici egitim ve seminerler düzenlenmesi, üniversitenin otizmle ilgili bölümlerinde ögrenim gören ögrencilerin otizm konusunda mesleki gelisimlerinin desteklenmesi amaçlaniyor. Protokol çerçevesinde, özel egitim ve rehabilitasyona yönelik is birligi faaliyetlerinin güçlendirilmesi, egitmen desteginin saglanmasi, otizm alaninda mesleki gelisimi destekleyici programlarin açilmasi, etkinlik, seminer, kurs, staj, toplanti, konferans, çalistay ve kongrelerin düzenlenmesi hedefleniyor. Otizmle iliskili lisans ve lisansüstü kuramsal ve uygulamali derslerde is birligi yapilmasi, alanla ilgili yasal ve yönetsel düzenleme çalismalarinda is birligi yapilmasinin belirtildigi protokol kapsaminda, Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi Hastaliklari Anabilim Dali ve Selçuk Üniversitesi Otizm Uygulamali ve Arastirma Merkezi araciligiyla SOBE Vakfi ile is birligi içinde bilimsel arastirma, bildiri, yayin hazirlama, egitim ve rehabilitasyon ile sosyo-kültürel faaliyetlerin koordine edilmesi yer aliyor.

“Topluma fayda saglayan çalismalardan mutluluk duyuyoruz”

SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy yaptigi konusmada, Selçuk Üniversitesi olarak SOBE Vakfina protokol öncesinde de çesitli desteklerde bulunduklarini söyledi.

Bu destekleri, imzalanan protokolle taçlandirdiklarini ifadene eden Prof. Dr. Aksoy, “Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi Hastaliklari Anabilim Dali ile Selçuk Üniversitesi Otizm Uygulamali ve Arastirma Merkezi araciligiyla SOBE Vakfi ve Selçuklu Belediyemizle birlikte is birligi çalismalarini devam ettirecegiz. SOBE Vakfi toplumsal çalismalarin öncüsü pozisyonunda yer aliyor. Tamamen sivil bir inisiyatifle hareket ediyor. Burada üniversite olmanin önemli ayaklarindan bir tanesi de topluma katki saglayacak projelere destek vermek ve bu projelerde örnek olmaktir. Selçuk Üniversitesi de bu kapsamda çesitli protokoller imzaladi. Üniversite olarak bu protokolümüzle de toplumun faydasina ve yararina olacak çalismalara bilimsel ve akademik katkilar saglamis olacagiz. Bu anlamda topluma fayda saglayan çalismalarda is birligi yapmaktan duydugumuz mutlulugu dile getirmek isteriz. Tabii ki üniversite olarak çesitli danismanlik, egitim, konferans, seminer, ailelere yönelik çalismalar noktasinda da SOBE Vakfimiza, Selçuklu Belediyemizle olan is birligi çerçevesinde de destek vermeyi planliyoruz. Hepimize hayirli, ugurlu olsun” diye konustu.



“Otizm alaninda örnek çalismalar yapacagimiza inaniyorum”

Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci da Selçuklu Belediyesi olarak en önemli sosyal sorumluluk projelerinden birisinin Selçuklu Otizmli Bireyler Egitim Merkezi oldugunu belirtti.

Merkezde son 3 yil içerisinde 100’ün üzerinde ögrencinin egitim ve rehabilitasyon faaliyetini sürdürdügünü kaydeden Pekyatirmaci, “Merkezimizin bu faaliyetleri SOBE Vakfimizin üstün gayret ve çabalariyla en iyi sekilde devam ediyor. Insallah bundan sonraki süreçte de Selçuk Üniversitemizin Tip Fakültesi ile birlikte Otizm Uygulamali ve Arastirma Merkezinin, Selçuklu Otizmli Bireyler Egitim Merkezimizin bünyesinde olusturulmasina ve çalismalarina burada devam etmesiyle birlikte merkezimizin otizm konusundaki çalismalarina yeni bir güç ve ivme kazandirmis olacagiz. SOBE bugün Türkiye’de en kapsamli otizmli bireyler egitim merkezi. Önümüzdeki günlerde insallah yapacagimiz çalismalarla birlikte hemen merkezimizin yaninda bulunan 15 bin metrekarelik alanda yeni egitim binalari, atölyeler, gündüz bakim bölümüyle birlikte fiziki anlamda merkezimizin gelisimine katki sunmus olacagiz. Üniversitemizle birlikte yapacagimiz çalismalar neticesinde otizm konusunda ve otizmli bireylerin hem tespiti hem de tedavi süreçlerini daha verimli, dogru sekilde yürütülmesi anlaminda arastirmalar da bu merkezimizde yapilmis olacak. Selçuk Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’a katkilarindan dolayi tesekkür ediyorum. Insallah, Türkiye’de her alanda oldugu gibi otizm alaninda da örnek bir çalismaya, Konya’mizda imza atmis olacagiz. Hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

“köklü bir üniversitemizle çalismak bizlere gurur veriyor”

Selçuklu Otizmli Bireyler Egitim Vakfi Baskani Mustafa Ak ise SOBE Vakfinin otizm alaninda Türkiye’deki aile ve çocuklarin ihtiyacina karsilik verebilmek amaciyla gönüllülük esasi üzerine kurulan bir kurum oldugunu aktardi. Üniversite, belediye ve sivil toplum kurulusu olarak örnek bir model olusturduklarini anlatan Ak, sunlari kaydetti: “Biz verdigimiz hizmetlerin yaninda bu modelin olusturulmasini da çok önemsiyoruz. Çünkü otizm birebir egitimden kaynaklanan zorluklardan dolayi pahali bir egitim modeli. Ailelerimizin bunu karsilamasi pek mümkün olmuyor. Sürdürülebilirlik bu açidan önemli. SOBE Vakfimiz simdiye kadar yurt içi ve yurt disindan özellikle Konya’dan birçok bagisçimizin, destekçimizin gayretleriyle bugünlere geldi. Desteklerini esirgemeyenlere tesekkür ediyoruz. Özellikle üniversitelerimizin bilimsel destegi ve katkilari bizler için çok önemli. Bu anlamda, Selçuk Üniversitesinin bundan sonraki süreçte de verecegi destekler bizleri heyecanlandiriyor ve onurlandiriyor. Köklü bir üniversitenin bizim çalismalarimiza destek verecek olmasi bizim için gurur verici. Hep beraber otizm alaninda ailelerin sorunlarina yönelik çalismalari ve ülkeye örnek olabilecek çalismalari beraberce yapmaya devam edecegiz. Akademi ve belediye destegiyle bu projeyi yürütmeye çalisiyoruz. Hayirli olmasini temenni ediyorum.”

Konusmalarin ardindan, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci ve SOBE Vakfi Baskani Mustafa Ak, is birligi protokolünü imzaladi. Protokol törenine, Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yavuz Selvi eslik etti.
Kaynak: İHA