Rekabet Kurumu Baskani Küle, 'E-Pazaryeri Sektör Çalistayi'nda Konustu Açiklamasi

'Özellikle son 10 yil bizlere, dijitallesmenin geleneksel pazarlar da dahil, genis bir ekosistemde nasil rekabet kisitlari sergileyebilecegini kanitlamistir' 'Dijitallesmenin ilerleyisi ve etkileri, tüm dünyada rekabet otoritelerinden daha ihtiyatli bir durusu beraberinde getirmistir. Nasil ki piyasalar kusursuz degilse dijitallesme ile sekillenen piyasalar da belli aksakliklar barindirabilmektedir'

Rekabet Kurumu Baskani Birol Küle, özellikle son 10 yilda dijitallesmenin geleneksel pazarlar da dahil, genis bir ekosistemde rekabet kisitlari sergileyebildigini belirterek, "Nasil ki piyasalar kusursuz degilse dijitallesme ile sekillenen piyasalar da belli aksakliklar barindirabilmektedir." dedi.

Küle, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde gerçeklestirilen "e-Pazaryeri Sektör Çalistayi"nda yaptigi konusmada, dijitallesmenin ulastigi boyuta dikkati çekti.

Dijitallesmenin artik faydalari ve hizli dönüstürme kabiliyetinin yaninda ekonomik büyüme ve piyasalarin saglikli isleyisine yaptigi etkilerle de ciddi bir gündem maddesi olarak öne çiktigina isaret eden Küle, söyle konustu:

"Dijital piyasalarin pek çogu birer ekosistem teskil etmekte ve bu da ilgili piyasalardaki rekabetçi yapiyi karmasiklastirmaktadir. Her ne kadar iki tarafli ve çok tarafli piyasalar ve platformlar yeni bir olgu olmasa da insan dikkatinin metalasmasi, veri gücü, ölçek ve kapsam ekonomilerinin bir arada vuku bulmasi ve ekosisteme olan bagimlilik gittikçe emsalsiz boyutlara ulasmaktadir. Rekabet hukukunun varlik sebebi ise tam da bu tür etkinsiz bagimliliklarin önlenmesidir. Piyasaya tercih ve çesitliligi canli tutan anlamli girislerin yapilabilmesi, bu tür bagimliliklarin ortadan kalkmasiyla mümkün olacaktir."

- "Garajda iki mucit hikayesi hayal oldu"

Küle, özellikle son yillarda, inovasyonla karakterize olmasi gereken dijital piyasalardaki katiligin, tüm otoritelerin dikkatini çektigini belirterek, "Garajda iki mucit" hikayesinin gittikçe hayal haline geldigini söyledi.

Dijitallesmenin rekabet sartlarina etkisine de deginen Küle, sunlari kaydetti:

"Özellikle son 10 yil bizlere dijitallesmenin geleneksel pazarlar da dahil, genis bir ekosistemde nasil rekabet kisitlari sergileyebilecegini kanitlamistir. Dijital platformlardaki pazar gücü, belki de paradoksal sekilde daha kalici hale gelmis vaziyettedir. Dijitallesmenin ilerleyisi ve etkileri, tüm dünyada rekabet otoritelerinden daha ihtiyatli bir durusu beraberinde getirmistir. Nasil ki piyasalar kusursuz degilse dijitallesme ile sekillenen piyasalar da belli aksakliklar barindirabilmektedir. Teknolojinin hayatimizi daha da iyilestirmek için merkezde yogunlasmayip tüm ekonomiye nüfuz etmesi ve ölçekten bagimsiz tüm girisimcileri daha iyi fikir ve uygulamalara tesvik etmeye devam etmesi gerekmektedir."

Yarisin bitmemesinin bu aksakliklarin zamanli çözümüne bagli oldugunu vurgulayan Küle, "Aksi halde, tüm paydaslarin piyasa aksakliklari, islem maliyetleri ve toplumsal zarari yüksek rantlarla bas basa kalmasi gibi arzu edilmeyen sonuçlara sebep olacaktir." ifadelerini kullandi.

- Kadinlarin tercihi "moda", erkeklerin "elektronik ürünler"

Çalistayda "e-Pazaryerleri Sektör Incelemesi Ön Raporu"na iliskin bilgiler de paylasildi.

Buna göre, elektronik alisveriste kadinlarin tercihi moda ürünlerinden yana olurken erkekler elektronik ürünleri yüksek oranda tercih ediyor.

Tüketicilerin, kategoriden bagimsiz olarak en sik tercih ettikleri e-pazaryerlerinin ise Trendyol, Hepsiburada ve Gittigidiyor oldugu belirlendi. Cep telefonlarina indirilen e-pazaryeri uygulamalarinda da ilk üç sirayi bu uygulamalarin aldigi görüldü.

Orta-uzun vadede seffaflik, öngörülebilirlik gibi hususlarin gerek saticilar gerek tüketiciler bakimindan önem tasiyacagina dikkat çekilirken, sektörün düzenleme ihtiyaci gösterdigi ve bu anlamda mevzuat çalismalarinin yürütüldügünün de alti çizildi.
Kaynak: AA