New York Times, Misir'da Yetkililer Tarafindan Tacize Ugrayan Kadinlari Haber Yapti

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Misir’da güvenlik güçleri tarafindan tacize ugrayan kadinlari sayfalarina tasidi.

"Arama siniri astigi zaman" baslikli haberde, Misir adalet sistemiyle yollari kesisen kadinlarin hikayeleri anlatildi.

Haberde, NYT’ye konusan bazi kadinlarin videolari yayimlanarak, "Bu kadinlar ya konustuklari için tutuklandilar ya da bir suçu bildirmek için yetkililere gittiler. Her vakada, kendilerini korumaya yeminli yetkililer tarafindan cinsel tacize ugradiklarini söylediler." ifadesi paylasildi.

Kadinlarin Misir adalet sisteminde, suçlu olarak tutuklandiklari ya da bir suçun magduru olduklari zaman yetkililer tarafindan cinsel tacize ugrama riskinin bulundugu belirtilen haberde, bunun yasa disi olmasina ragmen bu konuda hiçbir sey yapilmadigi öne sürüldü.

Haberde, 12’den fazla kadin ile görüsüldügü, bunlarin 3’nün ilk defa kamuya açik sekilde konusarak polis karakolunda, hapishanede ve hastanede yetkililer tarafindan rutin arama ve muayene adi altinda cinsel tacize ugradiklari aktarildi.

Ülkede bu konuda kamuya açik veriler bulunmadigina dikkat çekilen haberde, "Misir'daki kadinlar genellikle suçlanacaklari ve küçük düsürülerek toplumdan dislanacaklari korkusuyla cinsel tacizleri bildirmekten kaçinirlar." degerlendirmesi yapildi.

Haberde, Misir Içisleri Bakanligina bu konuda yapilan basvurularin cevapsiz kaldigina isaret edilerek, sadece ismini vermek istemeyen yetkili bir polis memurunun "kadinlarin yasal otoriteler tarafindan cinsel istismarinin her yerde" oldugu, arama ve muayenelerin delil bulmaktan çok "insani asagilamak" için yapildigi ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA