Myanmar'da Güvenlik Güçleri Saglik Çalisanlarini Kasten Hedef Aliyor

Myanmar'da askeri darbenin ardindan güvenlik güçlerinin, darbe karsiti protesto ve sivil itaatsizlik eylemlerinde büyük rol oynayan saglik çalisanlarini kasitli olarak hedef aldigi belirtildi.

The Associated Press'te yer alan bir haberde, 1 Subat darbesinden bu yana Myanmar ordusunun darbe karsitlarini yildirmak için saglik çalisanlarina sistematik sekilde yaptigi saldirilar konu edildi.

- Myanmar ordusu gizli klinigi atese verdi

Habere göre, darbenin ardindan Yangon'daki bir manastirda Myanmar ordusunun yaraladigi protestoculari gizlice tedavi etmek için kurulan bir klinik, güvenlik güçleri tarafindan yerinin tespit edilmesi üzerine atese verildi.

Gizli klinikte görev yapan firari bir doktor, "Askeri yönetim saglik sistemini ve doktorlari bilerek hedef aliyor. Biz hastalari tedavi etmeyi ahlaki bir görev olarak görüyoruz. Bunun bir suç oldugunu düsünmüyorum." dedi.

Klinigin içeride saglik çalisanlari ve hastalar varken atese verildigini ifade eden doktor, saglik çalisanlarinin disari çikabilmesi için protestocularin camlari kirdigini kaydetti.

Tecrübelerini paylasan bir diger firari doktor Nay Lin Tun ise "Diger ülkelerdeki protestolarda bütün saglik çalisanlari güvendedir ve çatismalardan hariç tutulur. Burada ise hiçbir ayrim yok." diye konustu.

- "Myanmar, saglik çalisanlari için en tehlikeli ülke"

Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) verilerine göre Myanmar, saglik çalisanlari için en tehlikeli ülke olarak tanimlanirken bu yil içinde ülkede saglik çalisanlarina 240 saldiri yapildi.

Dünya genelinde saglik çalisanlarina toplam 508 saldiri yapildi. Tek basina Myanmar'daki rakam, bugüne dek bir ülkede saglik çalisanlarina yapilan en yüksek saldiri sayisini gösteriyor.

Sivil toplum kurulusu Insecurity Insight'in hazirladigi raporda ise Myanmar'da darbeden bu yana 400 doktor ve 180 hemsire hakkinda gözalti karari çikarildigi, 157 saglik çalisaninin gözaltina alindigi, 32'sinin Myanmar ordusu tarafindan yaralandigi ve 12 saglik çalisaninin öldürüldügü kaydedildi.

- Saglik çalisanlarina saldirilar Kovid-19 ile mücadeleyi engelliyor

Myanmar ordusunun saglik çalisanlarini hedef almasinin, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye de zarar verdigi belirtildi.

Kovid-19 Asilamasi Programinin Koordinatörü Dr. Htar Htar Lin'in, darbe karsiti açiklamalarindan ötürü geçen ay gözaltina alinmasi ve ihanetle suçlanmasinin ardindan Myanmar'da Kovid-19 asilamalarinin sekteye ugradigi bildirildi.

Arastirmalara göre saglik çalisanlarinin büyük çogunlugunun sivil itaatsizlik eylemine katilmasi nedeniyle ülkede Kovid-19 testleri yeterli oranda yapilamiyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 892 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA