Kamboçya'da Devletin El Koydugu Tiktok Fenomeni Aslan Sahibine Iade Edildi

Kamboçya’da Çinli bir vatandasin sosyal medya uygulamasi TikTok’ta videolarini yayinlamasi nedeniyle devletin el koydugu aslan, Kamboçya Basbakani Hun Sen’in istegi üzerine sahibine iade edildi.

Kamboçya'da Devletin El Koydugu Tiktok Fenomeni Aslan Sahibine Iade Edildi
Kamboçya’da Çinli bir vatandasin sosyal medya uygulamasi TikTok’ta bir aslan ile videolarini yayinlamasinin ardindan yetkililer harekete geçmis, geçtigimiz hafta aslana el konulmustu. Olayin ardindan sosyal medyada, sahibinin aslana kötü davranmadigini savunan bazi kisiler aslanin iade edilmesi gerektigi yönünde paylasimlarda bulundu. Kamboçya Basbakani Hun Sen de sosyal medya hesabi üzerinden paylasimda bulunarak, 18 aylik aslanin, evde yasayanlar ve komsularin güvenligini saglamak için uygun bir kafes insa edilmesi sartiyla sahibine iade edilmesini emretti. Hun Sen ayrica, aslanin sahibinin ödedigi para cezasinin da iade edilmesi emrini verdi. Basbakan Hun Sen, etkililerin aslanlari evcil hayvan olarak beslemenin yasadisi oldugu yönündeki sözlerine karsilik olarak Çinli vatandasin aslana küçük yastan itibaren baktigini ve ona bir aile üyesi gibi davrandigi için bunun özel bir durum oldugunu söyledi.



Basbakani Hun Sen’in istegi üzerine sahibine iade edilmesi kararlastirilan aslan, sahibinin mülküne dün geri döndü. Aslanin sahibi, "Ilk basta üzgündüm, sonra heyecanlandim ve duygulandim" dedi.



“Aslanin iade edilmesi hayal kirikligi”

Sivil toplum kurulusu Yaban Hayat Ittifaki’ndan henüz konuya iliskin bir açiklama gelmezken, Ingiltere’nin Kamboçya Büyükelçisi Tina Redshaw aslanin iade edilmesi gerektigi görüsüne katilmadigini belirtti.

Redshaw yaptigi açiklamada aslanin sahibine iade edilmesine yönelik karari “hayal kirikligi” olarak nitelendirerek, "Uygunsuz esaretine iliskin hiçbir sey söylenmeden aslanin iade edilmesi, vahsi yasamda mülkiyet ve ticareti engelleyen yasayi baltalayarak, Yasadisi Yaban Hayati Ticareti ile mücadeleye yönelik küresel çabalara da zarar veriyor" ifadelerini kullandi.

Ne olmustu?

Yetkililer, aslanin sosyal medyadaki görüntülerinin yayilmasi ile harekete geçmis, Çinli vatandasin Kamboçya’nin baskenti Punom Pen’de oturdugu villada bulunan aslana 27 Haziran’da el koymustu. 18 aylik ve 70 kilogram agirligindaki aslan, vahsi yasam merkezine götürülmüstü. Çevre Bakanligi Sözcüsü Neth Pheaktra basina verdigi demeçte, "Insanlarin evcil hayvan olarak nadir bulunan vahsi hayvanlari yetistirmeye hakki yok" demisti.

Yaban Hayat Ittifaki da evdeki kosullarin vahsi bir hayvan için uygun olmadigini belirtmis, aslanin köpek dislerinin ve pençelerinin söküldügünü, bunun da aslanin yasam kalitesini önemli ölçüde azalttigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA