Iran, Suudi Arabistan Ile Müzakereleri Olumlu Karsiladigini Açikladi

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade: 'Suudi Arabistan yetkilileri bilmelidir ki Iran bölge güvenliginin ve barisinin bölge ülkeleri tarafindan saglanmasindan yanadir. Olumlu neticeler almak için müzakereleri daima memnuniyetle karsiladik. Suudi Arabistan'la yürütülen müzakerelere bakisimiz da olumludur'

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade, Suudi Arabistan ile yürütülen müzakerelere bakislarinin olumlu oldugunu söyledi.

Iran Disisleri Bakanligi sitesinde yayinlanan açiklamaya göre Hatibzade, gazetecilerin dis siyasetle ilgili sorularini yanitladi.

Hatibzade, Tahran ve Riyad arasinda Bagdat'in arabuluculuguyla yürütülen müzakerelere iliskin, "Suudi Arabistan yetkilileri bilmelidir ki Iran bölge güvenliginin ve barisinin bölge ülkeleri tarafindan saglanmasindan yanadir. Olumlu neticeler almak için müzakereleri daima memnuniyetle karsiladik. Suudi Arabistan'la yürütülen müzakerelere bakisimiz da olumludur." ifadelerini kullandi.

Iran'in nükleer anlasma ve yaptirimlarin kaldirilmasiyla ilgili politikasinin ilkesel ve rejimin temel durusuyla ilgili oldugunu aktaran Hatibzade, "Hükümetlerin degismesiyle Iran'in nükleer anlasma siyaseti degismeyecek. Anlasma saglanmasi halinde Reisi hükümeti de buna bagli kalacak." seklinde konustu.

Sözcü Hatibzade, Viyana görüsmelerinde ilerleme saglandigini ve tüm taraflarin bunu dile getirdigine dikkati çekerek kisa sürede anlasmanin olmasini istediklerini söyledi.

Hatibzade, Afganistan'in Mezar-i Serif kentindeki Baskonsoloslugun kapatilmasiyla ilgili iddialara iliskin de güvenlik nedeniyle fiziki olarak vize basvurularinin durduruldugunu ancak sartlarin normale dönmesiyle bu faaliyetlerin tekrar baslatilacagini belirtti.

Iranli yetkili ayrica Afganistan ve Japonya'daki 13 Iranli tutukluyu ülkeye getirdikleri bilgisini paylasti.

Kaynak: AA